YerelManşetTürkiye

Hopa halkı İlave ve Revizyon İmar Planı’nı istemiyor: Bu bir rant planıdır

0

Haber: Gençağa KARAFAZLI

Artvin Hopa’da geçen ay Hopa Belediye Meclisi‘nde onaylanan ancak 700 yurttaşın karşı çıktığı İlave ve Revizyon İmar Planı tartışması sürmeye devam ediyor.

Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan İlave ve Revizyon İmar Planı 06.12.2019 tarihinde toplanan belediye meclisinde, halktan gelen tepki üzerine oy çokluğuyla reddedilmişti.

İmar planının kabul edilmesine tepki

2019 yılında reddedilen imar planının, bazı kısımları değiştirilerek, 2020 yılının kasım ayında yapılan meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi. 12 Kasım 2020 tarihinde de askıya çıkarıldı.

Askıya çıkarılan bu plana Hopalı vatandaşlar tepki gösterdi ve yaklaşık 700’e yakın kişi konuyla ilgili itiraz dilekçesi verdi.

Vatandaşların dilekçelerinin on beş gün içinde incelenerek belediye meclisinde karara bağlanması gerekirken, bu hükme uyulmadı ve Ocak 2021’de yapılan meclis toplantısında dilekçeler, İmar Komisyonu’na havale edildi. Komisyon, itiraz dilekçelerinden sadece 200’ü aşkın dilekçeyi uygun buldu. Geriye kalan 400’ü aşkın dilekçeyi de uygun bulmayan komisyon, “İmar komisyon raporunun mecliste oylanması arz olunur” diyerek, raporu 4 Şubat 2021 tarihinde yapılan Hopa Belediye Meclis toplantısına getirdi.

Toplantıda yaşananlar

Geçen hafta, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan Hopa Belediye Meclisi toplantısına vatandaşların yoğun ilgisi vardı.

Yapılan imar planın rant planı olduğu, halkın yararına bir plan yapılmadığı ve buna karşı olduklarını belirten bölge halkından Şükrü Mısırlı, Hazan Azaklı ,Kamil Ustabaş Meclis toplantısında yaşananları şöyle anlattı:

İmar planına itirazlar hususundaki gündeme sıra geldiğinde ilk sözü İmar Komisyonu Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akkaya aldı. Akkaya, imar planına ilişkin yapılan itirazlarla ilgili komisyon raporunu genel cümlelerle ve teknik terimlerle üstü kapalı şekilde okudu.

Belediye Başkanı Taner Ekmekçi de bunun komisyon başkanının hazırladığı ve detaylı açıklanmayan raporunu toplu olarak mecliste onaylatmaya çalıştı.

Bu hareketin üzerine söz alan meclis üyelerinden Taylan Kaya, imar komisyonunun meclise emir verme yetkisinin olmadığını, komisyon raporunda okunan ve oylamada dayatılan ‘İmar komisyon raporunun mecliste oylanması arz olunur’ ibaresinin yanlış olduğunu ifade etti.

Meclisteki hararetli tartışmaların ardından ‘İmar komisyon raporunun mecliste oylanması arz olunur’ ifadesi metinden çıkarıldı.”

İmar planında Belediye Başkanının da hissesi var

Bölge sakinlerinden Kamil Ustabaş, Başkan ve Başkan yardımcısına hitaben, Hopa Belediyesi tarafından yaptırılan bu imar planında vatandaşların yoğun olarak mağdur edildiğini, bu planda Belediye Başkanının kendisinin de hissesi bulunduğunu hatırlatarak şu soruları sordu:

Sundura Mahallesi Naşeni bölgesine nasıl özel bir planın uygulandı? Hiç kimseye uygulanmayan bir durum Başkanın arsasına nasıl uygulandı? Başkan Yardımcısı Osman Akkaya, Sundura Mahallesi, Hopa Şehir Stadı çevresindeki arsalara nasıl emsal işlenmeyerek ayrıcalıklı birer plan yaptı?

Bu hususlarla ilgili olarak da Belediye Başkanı Taner Ekmekçi kendi arsasına konulan “günübirlik tesis alanı”nın tamamen tesadüf olduğunu ifade etti.

Başkan: ‘Toplantıda halkın söz hakkı yok’

Toplantıda yurttaşların tepkileri artınca Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, meclis toplantısında halka söz hakkı vermeyeceğini söyleyerek toplantıya katılan halkın belediye kanununa göre söz hakkının olmadığını belirtti.

Vatandaşlar Hopa Belediye Başkanı ve yardımcısının burada bir tiyatro oynadığını belirterek, salonu terk etti.

İmar itirazları bir sonraki toplantıda görüşülecek

Salonda ortamın gerilmesi üzerine Komisyonca olumsuz görüş bildirilen 400’ü aşkın dilekçenin tekrar imar komisyonuna havale edilmesine ve imar itirazlarının bir sonraki toplantıda görüşülmesine karar verilerek toplantı gergin bir ortamda sonlandırıldı.

Başkandan açıklama

5393 sayılı belediye kanunun 27.maddesi “belediye başkanı ve meclis üyeleri münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantısına katılamazlar, şeklindeki yasanın başkan Taner Ekmekçi’ye hatırlatılması üzerine başkan Ekmekçi, ilgili yasa maddesinin yer aldığı metni de paylaşarak şu açıklamalarda bulundu:

Değerli Meclis üyelerimiz,

Son yapılan şubat ayı meclis toplantımızda toplu oylama nedeniyle şehven hata yaptık. Toplu oylanan itiraz dilekçeleri arasında yukarıda belirtilen niteliği sahip olan ben dahil meclis üyelerimiz de var sanırım. Bu niteliğin toplu oylamayı kapsayıp kapsamadığı konusunu hukukçulara danışıyorum. Net bilgi edindiğimde sizlerle paylaşacağım. Sizlerden ricam bu niteliği taşıyan dilekçeleriniz varsa en geç pazartesi gününe kadar bilgi vermenizi rica ediyorum.”

Öte yandan, Hopa’nın girişinden sahil boyu çıkışına dek kıyı şeridinde tek bir yer depo alanı olarak belirlenmiş ve bu alan Cengiz Holding tarafından özelleştirme sonucu devletten alınmıştı. Bu alan, Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan imar planında Cengiz Holding için  “depolama alanı” olarak plana işlendi.

Ancak, hemen yanı başındaki vatandaşın arazileri komple mesire alanı olarak gasp edilirken, Cengiz Holding’in yerinden bir metre bile yeşil alan veya sosyal donatı kesintisi yapılmadı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.