EnerjiManşet

Hollanda’nın güneş enerjisi destekli yeni bisiklet yolu

0

Grist.org’da Liz Core imzası ile yayınlanmış yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Bahar Baştüzel‘in çevirisi ile sunuyoruz

* * *

Sanki Hollanda yeteri kadar revaçta değilmiş gibi, üstüne üstlük sadece güneş enerjisini kullanan bir bisiklet yolu yapmışlar. Evet yanlış okumadınız, arabaların girişi yasak olan, zamanla üç evin elektriğini sağlayabilecek nitelikte enerji üretebilecek bir bisiklet yolu.

16...

Böylece- sakın kıskandığımızı falan sanmayın – bunu söylemek zorundayız, Hollanda, iş bir şeyi uygulamaya gelince bizden çok üstün olmasına rağmen, Amerika da güneş enerjisini kullanarak yol yapımı girişimleri  de mevcut. Idaho dan iki mühendis, geleceğin  yollarını Tron’dan bir sahneye benzer güneş enerjisine dayalı bir sistemle tasarladı. Şu videoya bir göz atın:

Başarılı Indiegogo kampanyasına şükürler olsun, 2015 in ilkbaharında güneş enerjisi tasarımlı yollar kullanıma açılmaya başlayacak. Yaşasın! Çok önemli bir fark tabii ki burada arabalar Amerika’nın güneş enerjisiyle işleyen yollarına karbon saçmaya devam edecekler. (Hollanda, senin için gerçekten de çok mutluyuz. Sadece, demek istiyoruz ki…. (NEDEN BİZİ HER ZAMAN APTALMIŞIZ GİBİ GÖSTERİYORSUN?)

Öhö öhö!!!  SolaRoad isimli bir güneş enerjisi şirketi tarafından geliştirilmiş bisiklet yolu 2009 dan beri yapılmakta ve 12 Kasım’da resmi olarak kullanıma açılması beklenmekte. Şu anda 262 feet enindeki yol, gelecek senenin başında bir 30 feet daha genişleyecek. Yol  Amsterdam’in Krommenie ve Wormerveer adındaki iki banliyösünü birbirine bağlayacak ve aşağı yukarı günde 2000 kişi tarafından kullanılacak. The Guardian daki makalede daha fazla bilgi edinilebilir:

3 milyon Avroya ( 2.4 milyon pounds) mal olan ve yerel yönetim tarafından finanse edile bu bisiklet yolu,  kristal silikon güneş enerjisi ünite sıralarından yapılmış olup, betonun içine yerleştirilmiş ve yarı saydam tabaka şeklinde kırılmaz camla kaplanmış. 

Yapışkan olmayan bir yüzey ve hafif eğim, yağmurun kiri tutmamasına yüzeyin hem temiz kalmasına hem de maksimum güneş ışığına maruz kalmasını temin etmektedir. Tasarım Hollanda nın Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu tarafından yapılmış olup, halihazırda ülke genelinde uygulamaya açılımı planlanmaktadır.  Guardian dan alıntı:

Kurumdan Sten de Wit  bu sistemin Hollanda nın 140,000 kmlik yollarının zamanla yüzde 20 sine   adapte edileceğini, bu sistemin trafik ışıklarından elektrikle çalışan araçlara kadar trafiğe her türlü yardımcı olacağını belirtti. Yapılan deneyler güneş enerjisinden etkilenen panellerin traktör gibi ağır vasıtaları taşıyabileceğini kanıtladı.  

Güneş enerjisiyle çalışan panellerin yapamayacağı bir şey var mı? Bütün bunlar çok akıllıca, çok ümit verici ve çok gelecek vaadedici duruyor. Ve Hollanda da bütün bunlar bir gerçek! Pekala ! Güneş enerjisi taraftarı olduğunu bildiğimiz oldukça fazla Amerikalı politikacımızın bulunması sizi memnun etmiyor mu?

Yazının İngilizce orjinali

Yazı: Liz Core

Yeşil Gazete için çeviren: Bahar Baştüzel

(Yeşil Gazete, Grist.org)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.