DünyaManşet

Hollanda’dan Diyanet’in ‘9 yaşındaki kız çocukları evlenebilir’ açıklamasına tepki

0
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan ‘buluğ çağı’ tanımlaması Hollanda’da da yankı buldu.

Ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, ‘9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceği’ yönündeki tartışmalı ifadeyi ‘barbarlık’ olarak nitelendirerek, bütün Batı ülkelerini Türk büyükelçileri sınır dışı etmeye çağırdı. PVV Milletvekili Machiel de Graaf da, ülkedeki camilerin kapatılarak Türkiye ile ilişkilerin kesilmesini savundu.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders

Diyanet’in internet sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğü’nde yer alan “İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir” ifadelerine bazı kadın ve çocuk dernekleri, tepki göstermiş, Diyanet’i “çocuk istismarı” ve erken evlilikleri meşrulaştırmakla suçlamıştı.

Diyanet ise “Erken yaşta evliliklere onay vermedik, vermeyeceğiz” sözleriyle eleştirilere yanıt vermişti.

PVV lideri Wilders, Türkiye ve Hollanda medyasındaki ilgili haberleri Twitter hesabından da paylaştı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin “Türkiye ile iyi ilişkiler istediği” yönündeki açıklamasını anımsatan aşırı sağcı lider Wildres sözlerine şöyle devam etti:

“Rutte, Türkiye ve İslamofaşist Erdoğan ile bağları sıkılaştırmak istiyor. Onları kırmak istiyorum. Nedenini aşağıdaki haberde okuyun. Türk Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 yaşındaki kız çocukların evlenebileceği ve hamile kalabileceğini söylüyor. Tamamen barbarlık.”

PVV Milletvekili Machiel de Graaf da, bu konuda bir yazılı soru önergesi verdi. De Graaf, Dışişleri Bakanlığı yetkililerince yanıtlaması istediği önergede, Türkiye ile ilişkilerin derhal kesilmesini istedi.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.