Hollanda yayın kurumu NOS, ortaya çıkan siyasi krizi görüşmek üzere sabah saatlerinde yapılan olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısında, istifa kararı alındığını duyurdu. Devlet Bilgilendirme Dairesi (RVD), Başbakan Mark Rutte‘nin mevcut siyasi durumla ilgili öğleden sonra Kraliçe ile görüşeceğini açıklarken, medyaya yansıyan haberlerde, Başbakan’ın görüşmede hükümet üyelerinin istifasını sunacağına yer verildi. Başbakan’ın meclisi de konuyla ilgili bilgilendirmesi öngörülürken, ülkenin Eylül ayında erken genel seçime gidebileceği yorumları yapılıyor.
Bu arada Kraliçe Beatrix‘in Başbakan’la görüşmesinden sonra, Danıştay, Senato ve Meclis Başkanlarıyla bir araya gelmesi de bekleniyor. Haberlerde, Kraliçe’nin ayrıca, mecliste temsil edilen siyasi partilerin meclis grup başkanlarıyla görüşebileceğine de yer verildi.
Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği’nden (CDA) oluşan sağ azınlık hükümetinin, kendilerine dışarıdan destek veren Geert Wilders‘ın partisiyle sürdürdüğü ekonomik tasarruf tedbirlerine ilişkin görüşmeler geçen Cumartesi günü anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Başbakan Mark Rutte, başarısızlıkla sonuçlanan görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, erken seçimin gündemde olduğunu belirtmişti.
Rutte istifasını sundu
Hollanda’da, iktidardaki azınlık hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, aşırı sağcı Geert Wilders’ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi’nin (PVV) koalisyona verdiği desteği çekmesi üzerine kraliçeye istifasını sundu.
Başbakan Rutte’nin sabah saatlerinde yapılan olağanüstü bakanlar kurulu toplantısından sonra Kraliçe Beatrix’e istifasını sunması, 558 günlük sağ azınlık hükümetinin sonunu getirdi.
Ülkenin erken genel seçime kadar Rutte başbakanlığındaki geçici azınlık hükümetince yönetileceği belirtildi.
Medyanın yoğun ilgisinden dolayı kraliçeyle görüşmesine sarayın ana kapısı yerine başka bir kapıdan giren Başbakan Rutte, görüşmeden sonra açıklama yapmadı.
Başbakan Rutte’nin konuyla ilgili yarın meclisi de bilgilendirmesi öngörülüyor, ülkenin eylül ayında erken genel seçime gidebileceği konuşuluyor.
Başta ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) olmak üzere mecliste temsil edilen partilerin çoğu, seçimlerin yaz döneminden önce yapılmasından yana olduklarını açıkladı.
Ekonomik tasarruflar ayrılık getirdi
Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği’nden (CDA) oluşan sağ azınlık hükümetinin, kendilerine dışarıdan destek veren Wilders’ın partisiyle sürdürdüğü ekonomik tasarruf tedbirlerine ilişkin görüşmeler geçen cumartesi günü anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.
Başbakan Mark Rutte ile Başbakan Yardımcısı Maxime Verhagen ve PVV lideri Geert Wilders’ın yaklaşık 7 hafta yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaması ülkeyi siyasi krizin eşiğine getirirken ekonominin de bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Merkezi Planlama Bürosu (CPB) verilerine göre, resesyona giren ülke ekonomisinin düzlüğe çıkması ve bütçe açığının AB normlarında tutulabilmesi için yaklaşık 16 milyar Avro tasarrufa ihtiyaç var.
Hükümet ortakları bu yüzden başta sosyal alan olmak üzere, sağlık, iş ve konut piyasası ile vergi dahil birçok alanda köklü reformlar planlıyordu. Azınlık hükümeti daha önce de 4 yıllık süre için 18 Avro’luk kesinti planı hazırlamıştı.