DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Hollanda’da Covid-19 önlemleri protestosu büyüyor

0

Hollanda’da pandemi tedbirlerine karşı pazar gecesi 10 kente yayılan gösteriler dün gece de devam etti. Amsterdam‘ın yanı sıra Lahey ve Rotterdam gibi birçok kentte yağma olayları yaşandı, göstericiler polisle çatıştı. Sokağa çıkış yasağına az bir süre kala kent merkezlerinde toplanan göstericilerin vitrin camlarını kırarak mağazalardaki malları yağmaladığı, ateş yaktığı ve otobüs duraklarına zarar verdiği öğrenildi.

Hollanda polisi en az 151 göstericinin gözaltına alındığını açıkladı, vatandaşlardan ellerindeki video görüntülerini soruşturmalarda kullanılmak üzere paylaşmalarını istedi.

Rotterdam’da olağanüstü hal

Rotterdam kentinde yaklaşık 100 göstericinin polise taş ve havai fişek ile saldırdığı belirtilirken, polisin de göstericilere su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği öğrenildi. Hollanda basını olayları izleyen basın mensuplarının da göstericilerin hedefi olduğunu yazdı. Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb kentte olağanüstü hal ilan ederek polisin gözaltına alma yetkisini genişletti.

De Telegraaf gazetesinin haberine göre göstericiler için “utanmaz hırsızlar” tanımını kullanan Aboutaleb, “Henüz durum tespiti yapabilmiş değiliz ancak bilanço vahim” dedi.

NOS televizyon kanalı da Den Bosch kentinde de olayların kontrolden çıktığını duyurdu. Haberde havai fişek gösterisinin ardından büyük bir grubun kent içerisinde dükkanları yağmaladığı, ateş yaktığı ve otomobillere zarar verdiği belirtildi. Göstericilerin burada hastanelere de girmeye çalıştığı ve polisin hastane girişlerini kapattığı kaydedildi.

Polisin ve kent belediye başkanlarının yaptığı açıklamalarda göstericilerin arasında holigan ve neonazi grupların bulunduğu belirtiliyor.

Bunlar arasındaki Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Örgütü (Pegida) üyelerinin Eindhoven’deki gösterilerde “Kuran yakmayı planladığı” ve bu yüzden de belediyenin yasakladığı kaydedildi. 

Aşırı sağcı örgüt üyelerine, organizasyondan bağımsız olarak, açık havada kahve içme bahanesiyle Eindhoven kent merkezine gelebilecekleri çağrısı yaptı.

“Hollanda Direniyor” adlı koronavirüs önlemleri karşıtı grup da Pegida’ya katılarak, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için kent merkezinde toplandı. Öğleden sonra polisin müdahalesi nedeniyle olaylar başladı.

Polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı göstericiler, bir TOMA’nın lastiğini patlatarak polisle çatıştı.

Gece sokağa çıkma yasağı ve sert tedbirler

Hükümetin açıkladığı sertleştirilmiş korona tedbirleri ve cumartesi akşamından itibaren geçerli olan sokağa çıkma yasağının gösterilere neden olduğu belirtiliyor.  Saat 21.00 ile 04.30 arasında sokağa çıkma yasağının olduğu Hollanda’da yasağı ihlal edenlere 95 euro para cezası veriliyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ülkede ilk kez yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı 9 Şubat tarihine kadar geçerli olacak.

Aralık ayında Avrupa’da koronavirüs vakalarının artmasının ardından Hollanda zaten sıkı bir tecrit altındaydı. Barlar, restoranlar, okullar ve gerekli olmayan dükkanlar kapalı.

Hükümet ayrıca, varyantların ülkeye ulaşmasını önlemek amacıyla İngiltere, Güney Afrika ve Güney Amerika’dan uçuşları yasakladı.

BBC, Hollanda polisinin birçoğu hızla ayaklanmaya dönüşen protestoları kırk yılın en kötü kargaşası olarak tanımladığını belirtti. John Hopkins‘e göre ülkede yaklaşık bir milyon Covid-19 vakası ve 13.500’den fazla ölüm gerçekleşti. 

Başbakan: Bu kriminal şiddet

Başbakan Mark Rutte de Twitter’da yaptığı açıklamada, “Kabul edilemez. Bütün normal insanlar buna dehşetle bakar” dedi ve ekledi: “Bu insanları motive eden şeyin protesto etmekle hiçbir ilgisi yok, bu kriminal şiddet ve biz buna böyle davranacağız.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.