EnerjiManşet

Hollanda trenleri gücünü rüzgardan alıyor!

0
Kaynak: BrightVibes

Hollandalı demir yolu şirketi NS tarafından işletilen tüm elektrikli trenler 1 Ocak 2017 itibariyle enerjisini yalnızca rüzgardan alıyor. Bu sayede NS, enerjisinin tamamını rüzgar ile karşılayan dünyanın ilk demir yolu şirketi oldu.

Kaynak: BrightVibes

Tren ile seyahat halihazırda uzun süredir çevre dostu ulaşım biçimleri arasında. Hollanda, trenlerinin tümünü rüzgar enerjisi ile besleyerek bu durumu bir üst seviyeye çıkarıyor.

All Dutch electric trains run on wind energy

Amazing news! The Netherlands is the first country in the world where all electric trains ?are powered by wind ? energy ⚡.Find out more: http://bit.ly/windPOWEREDtrains

Gepostet von BrightVibes am Montag, 2. Januar 2017

Bir bölümü deniz seviyesinin altında kaldığı için sel tehdidine açık olan Hollanda, 17. yüzyıldan bu yana su tahliyesi için yel değirmenlerinden faydalanıyor. Bu yüzden, ülkenin gelişim tarihinde rüzgar enerjisinin çok önemli bir rolü var.

Amstel nehri kıyısında, 1656’da tahliye amaçlı yapılmış bir yel değirmeni. Kaynak: Snapshots 1952

Enerjisini Eneco isimli firmadan sağlayan NS günde 600,000 yolcuya hizmet eden 1,200,000 tren seferini 2018’in sonuna geldiğimizde CO2-nötr olarak gerçekleştirecek.

NS’in yıllık rüzgar enerjisi ihtiyacı 1,4 milyar kilowatt saat -ki bu da Hollanda halkının yıllık toplam enerji tüketimine denk geliyor. NS ile iş birliği yapan Eneco bu sayede rüzgar enerji parklarına çok önemli miktarlarda yatırım yapabildi. Şu an için rüzgar enerjisinin yarısı ülke içerisindeki rüzgar çiftliklerinden kalan yarısı ise komşu ülkelerden, özellikle İskandinav ülkeleri ve Belçika’dan, geliyor.

Kaynak: Eneco

NS ve Eneco arasındaki bu anlaşma aslında çok yakın tarihte, 2015’te imzalandı. Anlaşmaya göre hedef 2018 yılına gelindiğinde tüm elektrikli trenlerin %100 rüzgar enerjisi ile çalışmasıydı, ancak hedefe 2017’de ulaşıldı. Bu durum bize gerçekten niyet edildiğinde nelerin başarılabileceğini çok açık bir şekilde gösteriyor.

Dahası demir yolu firması enerji tüketimini yıllık %2 oranda azaltmakta kararlı -ki firma 2005’ten bu yana toplam enerji tüketimini %30 oranında azaltmış durumda. Ayrıca, Essent isimli firmayla yaptığı yeni anlaşma sayesinde istasyon, bekleme salonları ve ofislerinin ısıtmasını biyogaz ile sağlamayı planlayan NS yenilenebilir enerji konusunda iddialı.

Rüzgar enerjisi ve Avurpa

Kara üstü (onshore) rüzgar türbinleri Avrupa’da en ucuz elektriği üretiyor, 67 milyar Euro ciro sağlıyor ve 255,000 kişiyi istihdam ediyor. Wind Europe‘a göre deniz üstü (offshore) rüzgar türbinlerinin de üretim maliyetleri giderek düşüyor ve bu teknoloji Avrupa’nın elektrik üretiminde önemli bir rol oynayacak.

 

Haber: Özge Geyik

(Yeşil Gazete, Bright Vibes)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.