ManşetYeşil Havadis

Hollanda Seçimleri’nin asıl kazananı Yeşiller!

0
Hollanda Yeşiller Partisi Groen Links'in 30 yaşındaki Endonezya, Fas asıllı lideri Jesse Klaver

Hollanda seçimlerinde en büyük başarı Yeşiller Partisi’nin. Parti 4 olan vekil sayısını 14’e çıkardı. Jesse Klaver 2015’te partinin liderliğini devraldıktan sonra sosyal medyadaki küçük buluşma etkinlikleri ile takipçilerinin sayısını hızla artırmıştı.

Hollanda Yeşiller Partisi Groen Links’in 30 yaşındaki Endonezya, Fas asıllı lideri Jesse Klaver

Hollanda’da yapılan seçimlerin en büyük kazananlarından biri de Yeşiller Partisi oldu. 30 yaşındaki Fas, Endonezya asıllı Jesse Klaver’ın liderlik ettiği Yeşiller Partisi, kurulduktan 25 sene sonra en büyük zaferini yaşadı.

Komünistler, pasifistler, Evanjelistler ve ‘nevi şahsına münhasır’ radikallerin birleşiminden oluşan Yeşiller Partisi 4 olan milletvekilli sayısını 14’e çıkardı. 150 tane koltuk bulunan bulunan Hollanda parlamentosunda bu çok büyük bir başarı. Parlamentoda hükümet kurabilmek için ise 76 oya ihtiyaç var. Partinin kadın eş başkanı Marjolein Meijer tarihi bir başarı elde ettiklerini söylüyor. Marjolein Meijer, bu zaferin Hollanda’da pozitif, umutlu bir değişim hikayesi için verimli bir zemin olduğunu gösterdiğini ifade ediyor.

‘AVRUPA DEĞERLERİNİ SAVUNUN’

Zaman zaman Kanada başbakanı Justin Trudeau’yla karşılaştırılan Jesse Klaver’in babası Fas, annesi Endonezyalı. Klaver, dün oyların kullanıldığı sırada solun aşırı sağın yükselişine cevabının Avrupa’nın idealleri için ayağa kalkması olduğunu söyledi. Klaver, Avrupa’daki sol partilere ‘avam takımını taklit etmeye çalışmamaları’ uyarısını yaptı. Klaver diğer sol adaylara “Prensiplerinize sahip çıkın, dürüst olun. Göçmenleri savunun, Avrupa’yı savunun” diyor.

Hollanda’nın en genç parti lideri olan Jesse Klaver 2015 yılının Mayıs ayında partinin liderliğini devraldıktan sonra sosyal medyada küçük buluşma etkinlikleri düzenleyerek takipçi sayısında büyük artışlar sağladı. Televizyon tartışmalarında ise aşırı sağ lider Wilders’a Hollanda kültür ve geleneklerini baltalayanların Müslüman göçmenler değil sağ popülizm olduğunu söylediği program 1,6 milyon kişi tarafından izlendi.

Hollanda kültürünün asırlardır özgürlük, hoşgörü ve empati değerlerine yaslandığını söyleyen Klaver, Hollanda’da yaşayan insanların kendisini bulundukları toplumun bir parçası olarak hissetmiyorlarsa bunun gururu duyulacak değil, utanılacak bir şey olduğunu belirterek kendisinin bu durumu değiştirmek istediğini söylüyor.

 

(Gazete Duvar, Guardian)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.