Hindistan’da köylüler kuraklığa karşı duvar ördü

Kuzeybatı Hindistan'daki kuraklık riski taşıyan Rajasthan bölgesinde, köylüler iklim değişikliğine karşı önlem alarak topraklarını canlandırmak için su tasarrufu duvarları, hendekler ve barajlar inşa etti.

Kuzey Hindistan’daki Racastan eyaletinin kırsal kesiminde yer alan Surajpura köyü sakinleri, iklim değişikliğinin zararlarına karşı el birliğiyle duvar ördü. Yaklaşık bin 500 metre uzunluğundaki ve 4,5 metre yüksekliğindeki bir çamur duvar ile eşit uzunluktaki bir hendek inşa eden köylüler, topraklarını yeniden canlandırdı. Altı ay süren bu çalışma, köyün 650 sakini için bir mimari harika olarak kabul ediliyor.

Guardian‘ın aktardığına göre duvar, geçtiğimiz yıl yağmur suyu akıntılarını durdurarak ve hendek aracılığıyla suyu kurak arazilere yönlendirerek başarılı oldu. Bu sayede, yirmi yılı aşkın süredir ilk kez bölgedeki topraklar canlandırıldı.

Bu çalışmanın ardından, Surajpura sakinleri topraklarının yeniden yeşermeye başladığını, kuyularının suyla dolduğunu ve göçmen kuşların arazilerine geri döndüğünü gözlemledi. İş bulmak için ayrılan köylüler de çiftliklerine geri döndü.

Hindistan'da kuraklık
Fotoğraf: Roli Srivastava / The Migration Story

Kuraklıkla mücadelede Hindistan’ın en büyük eyaleti olan Racastan, yüzey altı su seviyelerinin tehlikeli derecede düşük olduğu “karanlık bölgeler” olarak adlandırılan alanlarda ve neredeyse yüzde 7’si tarıma elverişsiz olan topraklarda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, dünyanın büyük yeraltı su havzalarının yarısından fazlasının doğal yenilenme hızından daha hızlı tükendiği konusunda geçtiğimiz yıl uyarıda bulunmuştu ve Hindistan, mevcut kuyuların erişemeyeceği seviyelere düşen yeraltı suyu riski taşıyan ülkeler arasında.

Surajpura’daki duvar, Mahatma Gandhi Ulusal Kırsal İstihdam Garanti Programı (MGNREGA) kapsamında inşa edildi. Program, Hindistan’ın en büyük iş programlarından biri olarak kabul edilen, talep üzerine kırsal hane halklarına yılda 100 gün iş garantisi veren bir hükümet destekli sosyal refah politikası olarak biliniyor.

Programın son yıllarda kuraklık ve sel felaketlerinin yanı sıra Covid-19 pandemisi sırasında da ülkenin en yoksul topluluklarına destek sağladığı belirtiliyor. Ancak şimdi, iklim aktivistleri programın iklim belirsizlikleri arasında köylerde su güvenliğini inşa etmede oynadığı rolü giderek daha fazla vurguluyor.

Hindistan'da kuraklık
Fotoğraf: Roli Srivastava / The Migration Story

Programın sadece iş yaratma aracı olarak değil, bir iklim eylemi aracı olarak da görülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, geleceğimizi korumanın tek yolunun bu olduğunu ifade ediyor.

Surajpura köy meclisi başkanı Ramlal Jat, duvar projesine öncülük eden eğitimli bir avukat. Jat, köyden göç edenlerin yaklaşık yüzde 60’ının geri döndüğünü belirtiyor. “İnsanlar, su ve yem bulunabilir olduğu için hayvanlara yatırım yapıyor. Köyümüzde tarıma bağlı geçim kaynaklarını yeniden canlandırmak istiyoruz” diyor ve duvarı güçlendirmek için fon arayışında olduğunu ekliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR