Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan’da aşırı yağışlar 10 kişinin ölümüne neden oldu

0
Bufalolar, 19 Temmuz 2023'te Hindistan'ın Mathura kentinde şiddetli yağmurların ardından suların bastığı yoldan geçmeye çalışıyor. -Fotoğraf: Sunil Kataria - Reuters

Hindistan’daki bir dağ köyünde gerçekleşen aşırı yağışlar sonucu yaşanan toprak kayması 10 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer arama kurtarma ekiplerinin zorlu arazi ve kötü hava koşullarına karşı mücadelesini sürdürdüğünü bildirdi.

Aşırı sıcak dalgası, orman yangınları, şiddetli yağmur ve sel son günlerde tüm dünyayı kasıp kavurarak iklim krizinin etkisine dair yeni korkular doğurdu.

Dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklarla kavrulurken Hindistan’da bir köyde aşırı yağış nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, batıdaki Maharashtra eyaletinde, Mumbai‘den yaklaşık 60 km (37 mil) uzaktaki Irshalwadi‘nin ücra bir köyünde gece yarısı arazinin çöktüğünü bildirdi.

Fotoğraf: Reuters

225 kişinin yaşadığı köyden henüz 80 kişi kurtarıldı

Maharashtra eyaleti, Başbakan Yardımcısı Devendra Fadnavis eyalet meclisine yaptığı açıklamada, aşırı yağışla birlikte heyelan nedeniyle bölgeden 10 kişinin cesedinin çıkarıldığını, 80’den fazla kişinin kurtarıldığını, ancak köyde en az 225 kişinin yaşadığının tahmin edildiğini söyledi.

Reuters’in haberine göre, bölgeden gelen ilk haberler yaklaşık 100 kişinin enkaz altında mahsur kaldığından endişe edildiğine işaret ediyordu. Ancak kurtarma ekiplerinin şiddetli yağmur ve siste, hayatta kalanları bulmak için felaketten yaklaşık 12 saat sonra çalışma başlattığı bildirildi.

Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü (NDRF) tarafından yayınlanan ve 20 Temmuz 2023’te çekilen bu fotoğrafta, NDRF personeli Maharashtra eyaletinin Raigad ilçesine bağlı Irshalwadi köyündeki toprak kayması alanını inceliyor. – Fotoğraf: AFP

Ulusal Afet Müdahale Gücü‘nden bir yetkili olan SB Singh, Indian Express gazetesine “Bazı yerlerdeki enkaz 3 ila 29 fit (yaklaşık dokuz metre) derinliğinde” dedi ve ekledi:

“Buraya ağır makine getirmek zor. Bölgeye ulaşmak 2,8 km’lik bir yol ve enkazı manuel olarak kaldırmamız gerekiyor, bu da muhtemelen çok zaman alacak.”

İki yıl önce yakındaki bir köyde meydana gelen toprak kaymasında 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Meteoroloji departmanına göre, ilçenin eski kalelerle bezeli ve trekking parkurlarıyla kaplı bazı cepheleri son 24 saatte 400 mm kadar yağmur aldı.

Kırmızı alarm verildi

Meteoroloji yetkilisi, bugün (20 Temmuz) bölgede daha fazla yağmur beklendiğini ancak o kadar şiddetli bir yağmur alarmı olmadığını söyledi ve bu hafta yağmurdan da etkilenen Maharashtra kıyıları ve kuzeydeki Gujarat eyaleti için de kırmızı alarm verildi.

Yağmur nedeniyle hem Maharashtra hem de Gujarat’taki okullar kapatıldı, yolları su bastı ve ulaşım aksadı.

Haziran’dan bu yana 100’den fazla kişi hayatını kaybetti

Hindistan Meteoroloji Departmanı, 1 Haziran’da muson mevsiminin başlangıcından bu yana Hindistan’da, çoğunlukla mevsim normallerinden yüzde 41 daha fazla yağış alan kuzeyde olmak üzere, ani seller, toprak kaymaları ve şiddetli yağmurlar nedeniyle 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Nehir 45 yıl sonra ilk defa Tac Mahal’e ulaştı

Bu hafta Yamuna nehri, 45 yıl sonra ilk kez Tac Mahal‘in duvarlarına ulaştı ve 17. yüzyıldan kalma beyaz mermer mozoleyi çevreleyen birçok tarihi anıt ve bahçeyi sular altında bıraktı.

Yeni Delhi‘de, sıkışmış bent kapakları ve bozuk drenaj regülatörü, geçen hafta Yamuna’dan gelen suyun şehre akmasına neden olarak tarihi Kızıl Kale ve Mahatma Gandhi için yapılmış bir anıt olan Raj Ghat da dahil olmak üzere birçok alanı sular altında bıraktı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.