Hikâye anlatıcısı Güneşin Aydemir ile masalın doğuşuna yolculuk

Yazar:
Merve Damcı

Her şey çocuklukta başlar. Annemizin, babamızın, babaannemizin ya da öğretmenimizin okuduğu masallar uçsuz bucaksız bir hayal aleminin kapısını açar. Zira orada başka bir gerçeklik vardır. Büyüyüp daha az hayal kurdukça dinlediğimiz o masalların aslında bir mesaj verdiğini fark ederiz. Bir nevi kılavuzumuz olurlar.

Bana Bir Masal Anlat. Gerçeği Dinlemek İstiyorum!” etkinliğinde de benzer bir düşünceden yola çıkılmıştı. Masal deyip geçmeyip, içindeki bilgilere bakmalıydık. Masallar geçmişin bilgisini bize getirdiğine göre bugünün bilgisini de geleceğe götürebilirdi. Ama nasıl?
Yeşil Düşünce Derneği‘nin ev sahipliğinde masal severlerle buluşan hikâye anlatıcısı Güneşin Aydemir, bize geleceği şekillendirmede masalların ve hikâye anlatıcılığının önemini anlattı.

Söz anlamına gelen masalın geleneksel ve sezgisel bilginin buluşmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Güneşin, kadim bilginin kökeninin doğa olduğunu hatırlatarak Aborijinleri örnek gösterdi. Kendi yaşadıkları ortamı resmederek anlatan Aborijinlere karşılık Türkiye’de Sarıkeçeliler ve Berivan gibi göçer topluluklarda da bu tür sanatsal izlere rastlanıyor. Şarkılarla toplumda iz bırakan olaylar anlatılıyor, ustadan çırağına geçiyor.

Akademik olarak masalların edebiyat ve halk kültürü türü altında incelendiğini anlatan Güneşin, edebiyat dışında psikolojide de geniş yer aldığını, insanların ortak bir bilinçaltında buluştuğunu öne süren İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung‘un (Sigmund Freud’un öğrencisi) araştırmalarına konu olduğunu söyledi.

Kahramanın yolculuğunu anlatan masalların insanoğlunun ruhunun gelişmesini amaçladığını söyleyen Güneşin, sosyoloji alanında da masallardaki öğelerin içinde bulunulan toplumun değer yargılarına dair pek çok ipucunu taşıdığını anlattı.

Güneşin konuşmasına tanıdığı en ilginç “iklim bilimcilerinden” biri olan Salih Amca ile devam etti. Ege’de yaşayan yörük Salih Amca’nın her yıl 12 gün boyunca güneşi, ayı, bulutu, rüzgarı izleyerek 1 yılın hava tahminini yapabilmesinin mantık sınırlarını nasıl zorladığından, Salih Amca’nın uyguladığı yöntemlerin benzerinin Karadeniz’de de uygulandığını keşfettiklerinden bahsetti.

Etkinliğin en ilgi çekici anlarından biri de masal atölyesi oldu. Etkinliğin sonunda katılımcılar ortak bir masal çemberi oluşturarak, ritm çalışmarı eşliğinde hayal alemine doğru yeni bir kapı açtılar.

 

[Kuşlar, Orman ve Ben] Memlekette şu masal işi nasıl buralara geldi anlatayım

[Kuşlar, Orman ve Ben] Memlekette şu masal işi nasıl buralara geldi anlatayım II

Damdan avluya düşen hikayeler: Mardin Masalcılar Buluşması

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Merve Damcı

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024