SağlıkManşetTürkiye

Hekimlerden ‘isteyen gitsin’ diyen Erdoğan’a tepki yağıyor

0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın maaş düşüklüğü, özlük haklarının tırpanlanması, iş yerinde saldırılardan usanan hekimlerin, özellikle son dönemde akın akın yurt dışına çalışmak üzere gitmesine öfkelenip “İsteyen gitsin, biz de üniversiteleri yeni bitiren doktorları istihdam ederiz” sözlerine hekimlerden tepki yağıyor.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, doktorların ‘az ücret aldıkları için’ yurt dışına  gittiğini ileri süren  Erdoğan’a Hekimler yalnızca ücretlerinin düşüklüğü için değil, değer görmedikleri ve şiddete uğradıkları için gidiyorlar yanıtını verdi. 

Gerçek Gündem‘den Ece Seçil Şahin‘e konuşan Fincancı, şunları söyledi:

“Gidiyorlar, çünkü daha iyi koşullarda çalışma olanağı bulacaklarını düşünüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanının o övündüğü devasa hastanelerin hepimizin sırtında bir yük olduğunu unutmamak gerekiyor. Üstelik ulaşımın neredeyse olanaksız olduğu yerlere yapılan, hastanenin içinde bile ulaşımın zorlukla yapılabildiği o hastaneler övünülecek değil, utanç duyulacak hastanelerdir. Sağlığı metaya dönüştürüp, kâr alanı olarak tanımlamaları nedeniyle kışkırttıkları sağlık talebini karşılayamamalarının bedelini şimdi hekimlere çıkartıyorlar. Onun için hekimler bu topraklarda kalmıyorlar. ‘Gençlerle bu işi yaparız’ diyor ancak zaten gençler gidiyor, gelecek göremedikleri için.”

Giden insanların dönme talebi olmadığı gibi, nitelikli eğitim sağlanan ülkelerden Türkiye’ye dönük bir talep de olmadığına dikkat çeken Fincancı, “Bizim koşullarımızı kendi koşullarından görece daha iyi bulan yerlerden belki gelmek isteyenler oluyordur ama onların koşullarının bizden çok daha zor olması demek, eğitimlerinin de bizden çok daha sınırlı olması demek. Bütün olanaksızlıklara ve olumsuzluklara rağmen, özellikle üniversitelerin içini boşaltmış olmalarına rağmen Türkiye’de hala tıp eğitimi nitelikli bir eğitimdir” dedi.

Fincancı, 14 Mart Tıp Bayramı ve 15 Mart’ta Türk Tabipleri Birliği olarak iki günlük greve gideceklerini de anımsattı ve “Haklarımızı vermeyeceğini öfkeyle ifade etmek, son dönemde tüm hak arama eylemlerine yönelik bu öfkeli ve düşmanlaştırıcı söylemlerin de bir uzantısı olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

‘Yerin dibine girseydim de bugünü görmeseydim’

Erdoğan’ın sözlerine tepki gösteren hekimler de sosyal medyadan gün boyu kırgınlıklarını aktardı:

 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın Muhtarlarla buluşmasında doktorların yurt dışına gitme isteği hakkında da konuşmuş; az maaş aldıkları doğrultusunda şikâyet eden doktorları bu devletin yetiştirdiğini belirterek şunları söylemişti:  “Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni, bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin. Doktorluk gibi bir aziz mesleği oraya onu dayamak herhalde pek de insani değildir.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.