TürkiyeManşet

HDP’lilerin gözaltı süresi dört gün uzatıldı

0

6-8 Ekim 2014 Kobani eylemleri soruşturması kapsamında 25 Eylül Cuma günü gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi 20 isim bu sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne götürüldü. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma dosyasının kapsamının geniş olması, şüpheli sayısının fazlalığı,  delillerin toplanmasındaki güçlük nedeniyle  gözaltı sürelerinin uzatılmasını talep etti. Savcılığın ek süre talebi üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan HDP’lilerin gözaltı süreleri uzatıldı. 

HDP’liler tekrar Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltındaki siyasetçilerin isimleri şöyle: Sırrı Süreyya Önder, Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Gülfer Akkaya, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Altan Tan, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün. 

Ayhan Bilgen: Sadece su içeceğim

Gözaltına alınanlar arasında bulunan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu bazı HDP’liler Emniyetteyken gıda zehirlenmesi geçirmişti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, hastaneye kaldırılan Bilgen’in serum verildikten sonra emniyete getirildiğini, iki  siyasetçinin halen hastanede oldukları bilgisini paylaşmıştı.

Bilgen sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, “Hem buradaki görevliler hem de hastane personeli üzerlerine düşeni yaptı. Ama buradaki koşullarda aynı gıdaları almak, tedaviye imkân vermeyecektir. Bu nedenle bundan sonra, gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım dedi. 

Bilgen’in Instagram hesabından paylaşılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

Belediyemize kayyım atamayı düşünenenler, yüz elli yıl önce Rus askeri valisinin Kars ile ilgili hatıralarını okusunlar. Vali şehri yönetemeyince Şura kurmak zorunda kalmıştı. Son olarak bu hafta görülecek 3 yargılamama ilişkin ise şunu söylemek istiyorum: Hâlâ Türkiye’nin Zekeriya Öz’ün pisliğiyle oynamasını isteyenler, bunun herkese bulaşacağını bilmelidir. Bu hafta boyunca yargılandığım tüm dosyaların dinleme ve hazırlıkları Zekeriya Öz ve ekibine aittir. 

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Eylül Cuma günü yedi ilde HDP’nin eski MYK üyesi 24 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Savcılığın kararının ardından, 20 kişi gözaltına alınarak, bulundukları kentlerden aynı gün Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getiridiler. 24 saat avukat görüş yasağı getirilen HDP’liler dün itibariyle avukatlarıyla görüşmeye başladılar.

24 kişilik listede yer alan Arife Köse, Yurdusev Özsekmenler, Bayram Yılmaz, Zeynep Karaman adreslerinde bulunamadıkları için gözaltına alınmadı. Halen milletvekili olanlar için ise dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlandı. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.