HDP’li vekilden Çevre Bakanı’na Foça’daki petrol sızıntısına dair soru önergesi

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir’de yaşanan ve sahillere kadar ulaşan petrol sızıntısı hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, 30 Ağustos’ta İzmir Aliağa’da denize sızan ham petrolün kaynağını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni

Çepni, Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ettiği soru önergesinde sızıntının Yeni Foça ve Gencelli arasındaki sahillere kadar ulaştığını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Çevre felaketini fark eden vatandaşlar konuyu ilgili yerlere bildirmişlerdir. Kamuoyunda Panama bandıralı bir gemiden 10-15 ton petrolün denize karıştığı söylentisi vardır.

“Petrol sızıntılarından kaynaklanan kirlilik hem anlık, hem uzun vadede büyük çevre felaketlerine, toplu ölümlere, tahribatlara neden olmaktadır. Aliağa bölgesi plansız ve denetimsiz sanayileşme nedeni ile çok ciddi sanayi kirliliği altındadır ve bu da ekolojik dengeye telafisi imkansız zararlar vermektedir.

“Daha önce de benzer facialara yol açan denetimsiz petrol taşıyan gemilerin neden olduğu çevre katliamları devam edecek gibi görünmektedir.”

Bu bağlamda;

1-Petrol sızıntısı nedeni belirlenmiş midir? Petrolü taşıyan gemi kimlere aittir? Sorumlular hakkında işlem başlatılmış mıdır? Ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?

2-Petrol sızıntısı kaç kilometrelik alana yayılmıştır? Yayılması engellenmiş midir? Temizleme çalışmalarının planlaması nasıldır? Ne şekilde yapılmaktadır? Yapılan çalışmalar yeterli midir?

3-Petrol sızıntısı ham petrolden etkilenen canlıların toplu ölümlerinin engellenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Canlıların ne derece zarar gördüklerinin verileri mevcut mudur? Denize verilen zararın telafisinin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?

Sızıntı Yeni Foça sahilindeki denize girilen bölgeyi bu hale getirdi.

4-Bölge halkında, petrol sızıntısı nedeniyle kusma ve baş ağrısı vs. görülmüştür ve bu da büyük paniğe yol açmıştır. Bu belirtilerle kaç kişi sağlık kuruluşlarına baş vurmuştur? Basın ve halk, kirlilik hakkında yeterince bilgilendirilmiş midir?

5-Petrol taşıyan gemilerin çevreye daha fazla zarar vermemesi için daha etkin denetim mekanizmaları getirmeyi, çevre katliamlarıyla mücadele için Çevre Mühendisler odası gibi kuruluşlarla işbirliği yapmayı düşünüyor musunuz?

 

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR