ManşetTürkiyeUncategorized

HDP’li başkanlar, kayyım için yürütmeyi durdurma istedi

0

Görevlerinden uzaklaştırılan Diyarbakır ve Mardin belediyeleri eş başkanları; Türk ve Mızraklı ‘kayyım atamasının’ yürütmesinin durdurulması talebiyle idare mahkemelerine başvuruda bulundu.

Görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atanan Diyarbakır ve Mardin belediyesinin eş başkanları işlemin durdurulması ve iptali için mahkemeye gitti. İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarını görevden uzaklaştırıp yerlerine valileri kayyım atamıştı. Gerekçe olarak ‘PKK/KCK ve uzantılarının bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin olanaklarını kullanması’ gösterilmiş; yerel seçimin, ‘belediyelerin imkanlarının PKK/KCK ve siyasal uzantılarına maddi kaynak temin etmek için fırsat olarak görüldüğü’ öne sürülmüştü.

Selçuk Mızraklı Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’ne, Ahmet Türk de Mardin 2’nci İdare Mahkemesi’ne dilekçeyle başvuruda bulundu. Başvurularda görevden alma kararının görevle ilgili olması gerektiği, kayyım atamalarının konu ve sebep unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu, OHAL döneminde KHK düzenlemeleriyle sınırlı kalması gereken bir uygulamanın görevden alınmalara yasal dayanak olarak kullanılmasının anayasaya aykırılık teşkil ettiği savunuldu.

Ayrıca uzaklaştırmaların herhangi bir suça dair mahkeme kararı olmadan yapılmasının ‘masumiyet karinesi ilkesi’ni ihlal ettiği, bu ihlallerin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu öne sürüldü.

‘Telafisi imkansız zararlar’

Başvurularda görevden uzaklaştırma nedeniyle belediye tüzel kişiliği adına yapılacak her türlü işlemin telafisi imkansız zararlar oluşturabileceğine da işaret edildi. Mızraklı ve Türk’ün yerine kayyım atama işleminin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve duruşmalı olarak yapılacak yargılama neticesinde de iptal edilmesi istendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.