ManşetTürkiye

HDP’li 5 Vekile dokunma girişimi başladı

0

Adalet Bakanlığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezlekeyi Meclis’e gönderdi.

5 vekilDiyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Aralık 2015’te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda “öz yönetim” ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla beş milletvekili hakkında fezleke hazırlayan başsavcılık, vekillerin üzerlerine atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa’nın 83. maddesine istinaden, “dokunulmazlıklarının kaldırılması” talebinde bulunmuştu. Fezleke, Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti.

Davutoğlu’nun, cuma günü MKYK ve MYK toplantılarında konuyu masaya yatırması ve partinin nasıl bir süreç işleteceği konusunda bir karara varması bekleniyor.

Erdoğan “Meclis gereğini yapsın” demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda 2 Ocak’ta Suudi Arabistan ziyareti sonrası yaptığı açıklamada “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, inanıyorum ki terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir. Ülkeyi parçalayıp bölmeye yönelik mesajları kabul etmemiz mümkün değil” demişti.

Erdoğan, 6 Ocak 2016’da sarayda yaptığı değerlendirmede HDP’li vekillerle ilgili Meclis’in ve yargının gereğini yapması gerektiğini söylemişti:

“Milletvekili dokunulmazlığı terör örgütüne perde olmak için getirilmiş bir dokunulmazlık değildir. Meclisimiz ve yargı bunun istismarına izin vermemelidir. Terör örgütünün yanında yer alanların süratle ayıklanmasına ihtiyaç vardır.

“Terör örgütü mensubu gibi hareket eden milletvekilleri konusunda Meclis’in ve yargının harekete geçmesi şarttır, diye düşünüyorum.”

Demirtaş “Tüm dokunulmazlıklar kalksın” demişti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6 Mart’ta Ankara’da yaptığı açıklamada 550 vekilin tamamının dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini düşündüklerini ifade etmişti.
Öte yandan HDP, 29 Temmuz 2015’te 80 HDP’li vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis Başkanlığı’na başvurmuşu.

 

Kaynak: Bianet.org

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.