ManşetTürkiye

HDP sokağa çıkma yasaklarını AİHM’e taşıdı

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkanı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasaklarıyla yaşam, özgürlük, güvenlik, sağlık, seyahat, haberleşme, ibadet, eğitim gibi temel hakların ihlal edildiğini belirterek AİHM’e başvurdu.

24

Başvuruda, vatandaşların yaşam hakkı başta olmak üzere kişi özgürlüğü, sağlık, seyahat, haberleşme, ibadet, eğitim gibi temel hakların ihlal edildiği belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki yaşam hakkı, 3. maddesindeki işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele yasağı, 5. maddesindeki özgürlük ve güvenlik hakkı, 13. maddesindeki etkili başvuru hakkının ihlaliyle ilgili karar verilmesi talep edildi.

Danış Beştaş’ın başvuru dilekçesinde şu bilgiler yer aldı:

“16 Ağustos – 21 Aralık arasında 7 ilde, 2014 nüfus sayımına göre toplam 1 milyon 299 bin 61 kişinin yaşadığı 18 ilçede toplam 54 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi, en uzunu 21 gün sürdü.”

“Yasaklar toplamda 230 günü buldu ve 122 sivil yurttaş yaşamını yitirdi.”

“Siviller çoğu kez evlerine isabet eden kurşunla ya da yaralılarını beyaz bayraklarla hastaneye taşımaya çalışırken öldürüldü.”

Sokağa çıkma yasakları şu an Şırnak’ın Cizre ve Silopi, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit ile Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sürüyor.

Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasaklarının hak ihlali olduğu gerekçesiyle tedbir kararı için 15 Aralık’ta Anayasa Mahkemesine de başvurmuş, başvurusu 22 Aralık’ta reddedilmişti.

AYM ret kararında, benzer bir başvuruda “Şırnak Valiliği tarafından kamu düzeninin, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin temelsiz olduğunun söylenemeyeceğine karar verdiğini” gerekçe gösterdi.

AYM, ayrıca Danış Beştaş’ın yasaktan bireysel olarak zarar görmediğini ileri sürdü.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.