KadınManşet

Haziran ayında 31 kadın öldürüldü, 22 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Haziran ayı raporunu açıkladı.

Rapora göre geçen ay 30 günde 31 kadının öldürüldü; 22 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 31 kadından 5’i çocuklarıyla birlikte öldürüldü.

Kadınların yüzde 32’si evli olduğu erkek tarafından, yüzde 74’ü kendi evlerinde öldürüldü.

Öldürülen 31 kadından 11’i boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, evlenmeyi reddettiği, ilişkiyi reddettiği gerekçesiyle katledildi.

İki kadın ise ekonomik bahanelerle öldürülürken, 18 kadının katledilme nedeni ise bilinmiyor.

1 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kaldırılmıştı.

Geçen bir yılda 259 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 239 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Haziran ayında öldürülen 31 kadının 10’u evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 7’sı birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i oğlu, 4’ü babası, 1’i akrabası ve 3’ü tanıdığı öldürülmüştür. 2’sinin faille yakınlığı tespit edilemedi.

23’ü evinde öldürülen kadınların 2’si sokak ortasında, 1’i ıssız bi yol kenarında ve 1’i rüzgar türbini arazisinde öldürülmüştür. 4 kadının nerede öldürüldüğü bilinmiyor.

Bu ay ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 5’inin bir işyerinde çalıştığı, 5’inin çalışmadığı bilinmektedir. 21 kadının çalışma durumu ise bilinemiyor.

Haziran ayında öldürülen 31 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

Edirne’de 81 yaşındaki Hasibe Akbaş, evli olduğu Yusuf Akbaş tarafından av tüfeğiyle vuruldu. Yaralanan Hasibe Akbaş, o sırada evi telefonla arayan çocuklarından birine, “Baban beni vurdu, yaralıyım. Eve ambulans gönder” dedi. Ağır yaralanan Hasibe Akbaş tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Denizli’de 18 yaşındaki İrem Evren, evli olduğu Ferhat Evren tarafından yere yatırılıp başına ve göğüs bölgesine 5 el ateş edilerek öldürüldü. Olay yerinden kaçan ‘kasten yaralama’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlarından kaydı bulunan Ferhat Evren yakalanamadı.

Ankara’da Hatice Bilsen, boşanma aşamasında olduğu Mehmet Bilsen tarafından görüşmeyi reddettiği bahanesiyle silahla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti.

Bursa’da Yıldız Yazıcı, Samsun’a taşınmak istemediği bahanesiyle oğlu Halil İbrahim Yazıcı tarafından iple boğularak öldürüldü.

Rize’de 32 yaşındaki Özlem Dursun, evli olduğu Ramazan Dursun tarafından otomobil jantı ile darp edilip bıçaklanarak öldürüldü. Yaralıyken Özlem Dursun’un fotoğraflarını çeken ve ‘Kızını yaraladım, başında ölmesini bekliyorum, gel al’ diye Özlem’in annesine gönderen Ramazan Dursun tutuklandı. Özlem Dursun’un, olay günü KADES’ten yardım istediği, korktuğu için de gelen polislere şikayetçi olmadığı öğrenildi.

Batman’da Stalina Luisa, oğlu ile birlikte lojman bahçesinde otururken evli olduğu polis memuru Hayri Mağara’nın belinden çıkardığı silahla oğlu ile birlikte öldürüldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Ankara’da 32 yaşındaki Gamze Akçam, iki çocuğunun gözü önünde evli olduğu Bahri Akçam tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından fail evin balkonundan atlayarak intihar etti.

Kayseri’de 2 yıl önce kaybolan 24 yaşında, 1 çocuk annesi Sevil Kutlu’nun eskiden birlikte olduğu Yusuf K. tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Cinayeti itiraf eden Yusuf K. emniyetteki ifadesinde Sevil Kutlu’yu öldürüp gömdüğünü; bir süre sonra da gömdüğü yerden çıkararak İncesu’da bir vadiye yırtıcı hayvanların yok etmesi için koyduğunu itiraf etti.

İstanbul’da 40 yaşındaki Emel Evbakan, ayrılmak istediği bahanesiyle birlikte olduğu Osman Yılmaz tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Osman Y.’nin evli olduğu ve olaydan sonra ailesine “Sizlere layık olamadım, Şeytana uydum” yazılı not bırakıp intihar ettiği ortaya çıktı.

Malatya’da 2016 yılında kaybolan 3 çocuk annesi 32 yaşındaki O.D.’nin cesedi yanmış olarak bulunmuştu. İl Jandarma Komutanlığı tarafından oluşturulan özel ekipler tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, zanlı M.D. (77) yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Antalya’da 25 yaşındaki Selda Muti, bedensel engelli kızı Beyhan Su Muti ve 7 aylık oğlu Ata’yı pompalı tüfekle öldüren Onur Muti aynı tüfekle intihar etti.

Tekirdağ’da 24 yaşındaki Cansu Sezer, 3 yaşındaki oğlu Selim Ali Tekler ile birlikte 10 gün önce boşandığı Burak Tekler tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Bir süre sonra polise teslim olan fail, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Antalya’da Ayşecik Dağıstanlı Ceylan, aynı evde yaşadığı Fırat Işık tarafından Ayşecik’i Erdem İçoğlu ile birlikte evde gördüğü bahanesiyle bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından Fırat Işık ile Erdem İçoğlu gözaltına alındı. Işık ile İçoğlu’nun sağlık ekipleri gelmeden önce evdeki kanı temizledikleri, daha sonra 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradıkları belirlendi.

Adana’da Hatice Barış, eskiden evli olduğu kişinin babası Mustafa K. tarafından av tüfeğiyle öldürüldü.

Zonguldak’ta 35 yaşındaki Yasemin Öztürk ve kızı 3 yaşındaki Nazlı Evra Öztürk birlikte olduğu Seyfullah Uslu tarafından öldürüldü.

Balıkesir’de 24 yaşındaki Kübra Açar, birlikte olduğu astsubay Burak Urcan tarafından 3 el ateş edilerek öldürüldü. Olay ardından fail intihar etti.

Muş’ta 72 yaşındaki Hasbike Güngör, sabah saatlerinde tartıştığı evli olduğu Kazım Güngör tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Fail gözaltına alındı.

İstanbul’da 58 yaşındaki Şengül Kaya, temizlik yaparken ses yaptığı bahanesiyle 40 senedir evli olduğu Gürsel Kaya tarafından elektrik süpürgesinin kablosuyla boğuldu. “Eşimi boğdum, nefes almıyor” diyerek 155’i arayan Gürsel K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

İstanbul’da 63 yaşındaki Aysel Bozkurt, gasp amacıyla evine giren 3 kişi tarafından elleri ve ayakları bağlandıktan sonra boğularak öldürüldü. Gözaltına alınan katil zanlılarından Mehmet S. “Bir süre önce ilişki yaşadık. Ben bir gün evdeyken onunla birlikte 2 adam beni gasp etti. Ben de bir hafta sonra gidip olayı gerçekleştirdim” diyerek cinayeti itiraf etti.

Zonguldak’ta 40 yaşındaki Nurten Demirbağ, “balkona serdiği halıların üstüne pis su döktüğü” bahanesiyle kayınbiraderi tarafından sokak ortasında vurularak öldürüldü.

Giresun’da 40 yaşındaki Keremet Nyshanova’ya ait ceset yol kenarında bulundu. Keremet’in birlikte olduğu Metin Aydın tarafından silahla vurulduktan sonra bulunduğu bölgeye arabayla taşındığı ortaya çıktı.

Isparta’da Rabia Aydınlı, birlikte olduğu Ayhan Yılmaz tarafından ailesinin gözü önünde silahla vurularak öldürüldü. 2 aylık hamile olduğu ortaya çıktı.

Balıkesir’de 38 yaşındaki Sevim Özdemir, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan İsmail Ertek tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Fail ardından intihar girişiminde bulundu.

İzmir’de evli olduğu Gülşah Alpay ile tayin meselesi yüzünden tartışan Murat Alpay beylik silahı ile kızları 14 yaşındaki Selin Alpay ve 10 yaşındaki Duru Sıla Alpay’ı öldürdü. Ardından intihar etti.

Manisa’da yaşayan 65 yaşındaki Ummuhan Yurtseven, geçimsizlik nedeniyle evi terkedip 45 yaşındaki oğlu Mustafa Yurtseven’in evine yerleşti. Konuşma için oğlunun evine gelen 71 yaşındaki Hüseyin Yurtseven çıkan tartışmada oğlunu ve Ummuhan Yurtseven’i ateşli silah ile öldürdü.

İstanbul’da 56 yaşındaki Nilgün Söken, Yalova’ya taşınmak istemediği için birlikte olduğu Celalettin Uygur ile tartışmaya başladı. Yalova’ya taşınmak istemediği bahanesiyle Celalettin Uygur tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Van’da yaşayan Suna Bingöl, birlikte olduğu Yunus P. tarafından kıskançlık bahanesiyle boğularak öldürüldü. Suna Bingöl’ün ağabeyi Bekir Bingöl, kardeşinin birlikteliğinin başından beri şiddete maruz kaldığını ve ölüm tehditleri aldığını belirtti.

Kütahya’da 7 yıl önce hastaneye gidiyorum diyerek evden çıkan ve bir daha haber alınamayan Ömür Yıldırım’ın kayıp dosyası tekrar açıldı. Ekipler birlikte olduğu Alaattin Kara’yı gözaltına aldı. Çelişkili ifadeler veren ve Yıldırım’ın kaybolduğu gün kardeşinin evinden kazma kürek aldığı belirlenen Alaattin Kara, ‘kasten öldürme’ suçlamasıyla tutuklandı.

Haziran ayındaki şüpheli kadın ölümleri

  • Antalya’da 40 yaşındaki 2 çocuk annesi hasta bakıcı Bahtiser Erdoğan, evinde vurulmuş halde bulundu.
  • Gaziantep’te yol kenarındaki minibüste 41 yaşındaki Emine El Ali ve 4 yaşındaki oğlu ölü bulundu. Emine’nin çıplak halde olduğu ve vücudunda bıçak ve darp izleri olduğu ve yakındaki bir akaryakıt istasyonunda bulunan evli olduğu Mustafa Mustafa’nın gözaltına aldığı öğrenildi.
  • Hatay’da 25 yaşındaki Aylin Arslan, sokakta ölü olarak bulundu. Güvenlik kameralarından Aylin’in ölümünün yüksekten düşme şeklinde gerçekleştiği belirlendi.
  • İstanbul’da Sercan Köseoğlu, evinde ölü bulundu. Sercan’ın ölümünden önce evli olduğu Ömer Köseoğlu ile tartıştıkları öğrenildi.
  • İstanbul’da 47 yaşındaki oyuncu Yonca Türkman, yüksekten düşerek hayatını kaybetti.
  • İstanbul’da 25 yaşındaki Ebru Yaşar, deniz kenarında kayalıkların üzerinde ölü bulundu.

Kadınlar Öldürülüyor, Failler İndirim Alıyor

Raporunda, LGBTİQ+’ların Onur Ayı boyunca uğradığı hak ihlallerine, Danıştay’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı görülen davalara da değinen Platform; Pınar Gültekin’in, Cemal Metin Avcı tarafından vahşice öldürülmesiyle ilgili davada verilen haksız tahrik indiriminin de altını çizdi:

“Sadece failin beyanına dayanan ve tek niyeti indirimden yararlanmak olan Cemal Metin Avcı’nın ifadeleri ile haksız tahrik olduğuna karar veren mahkeme, birini boğup, hala hayattayken yakmak ve varile koyup üstüne beton dökmenin “canavarca hisle ve tasarlayarak cinayet” olmadığına da karar verdi. Mahkeme burada faile “haksız tahrik” indirimi vererek sadece Cemal Metin Avcı’ya ödül değil, potansiyel faillere de cesaret vermiş oldu. Oysa İstanbul Sözleşmesi’nin 45. maddesinde belirtilen “Orantılı ve caydırıcı cezalarla cezalandırılması için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.” maddesi uygulansaydı, faile “haksız tahrik” indirimi verilemezdi. Çünkü İstanbul Sözleşmesi failleri değil kadınları ve çocukları korumaktadır.Pınar Gültekin davasının takipçisi olmaya devam edeceğiz! Yargının erkek egemen tutumuna son vereceğiz!

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun sonuçlarına da değinilen raporda, şu örneklere yer verildi:

  • Evli olduğu Zeynep Erdoğan’ı bıçaklayarak öldüren ve Zeynep’in oğlunu da darp edip domuz bağı ile bağlayarak bodruma kilitleyen Mehmet Erdoğan’ın davası görüldü. Cezada tahrik indirimi uygulanmasını isteyen faile mahkeme hiçbir indirim hükmü uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl hapis cezası verildi.
  • Çanakkale’de yaşayan İlknur Kuloğlu sürekli şiddet uygulayan, boşanma aşamasında olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunan İlker Mustafa Kuloğlu tarafından evinde dövülmüş, tecavüze uğramış, “Yanımda zehirli bir şırınga var” tehdidiyle kaçırılmıştı. “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, “Cinsel saldırı” ve “Kasten yaralama” suçlamalarıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu ay yine İlknur’un evini basan İlker Mustafa Kuloğlu, İlknur’u ikinci kez kaçırdı. Yakınlarının ihbarıyla İlknur Kuloğlu bulundu ancak fail yakalanamadı.
  • Boşanma aşamasında olduğu Uğur Kurban tarafından öldürülen Hatice Kurban davasında Yargıtay verilen “haksız tahrik indirimini” az bularak kararı bozdu.

İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6824’ün tam ve etkin uygulanmasının kadınlar için ne kadar hayati olduğunu tüm bu örnekler göstermektedir.

Kadınların etkin korunması için tedbir kararları uygulanmalı, süreç takip edilmeli, devletin tüm birimleri kadınların haklarını korumalı ve görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri cezasız kalmamalıdır.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.