Hayvan HaklarıManşet

Hazar Denizi kıyılarında 2 bin 500 fok ölü bulundu

0

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nde bulunan Hazar Denizi kıyısında 2 bin 500 civarında ölü fok bulunduğu bildirildi.

Dağıstan Doğal Kaynaklar ve Ekoloji Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, önce 600’den fazla ölü fok bulunduğunu ancak sayısının giderek arttığı kaydedildi: “Maalesef sayı önemli ölçüde arttı ve şu anda 2 bin 500 seviyesinde bulunuyor.”

Hazar Denizi’nde bulunan tek memeli olan Hazar foku, 2008’den bu yana Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde nesli tükenmekte olan olarak sınıflandırılmış durumda. 

Foklar, Rusya’nın Dağıstan Cumhuriyeti kıyılarında, dünyanın karayla çevrili en büyük su kütlesi olan Hazar Denizi boyunca, beş ülkeyle sınır komşusu: Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan.

Toplu kırım gibi

Ölmüş fokların deniz kıyısında farklı yerlerde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, özellikle Yuzbaş bölgesinde ve Sulak ile Şurnika nehirlerinin ağızları arasında çok sayıda ölmüş fok bulunduğu aktarıldı.

Bakanlık, görünüşlerine bakılırsa, fokların yaklaşık iki hafta önce öldüğünü ve “şiddetli ölüm belirtileri olmadığını, balık ağlarının kalıntısı olmadığını” söyledi.

Hazar foklarını koruma ajansı KASPIKA‘ya göre, toplu ölümler, bu yılın başlarında Hazar Denizi’nin Kazak sahillerinde 140’tan fazla Hazar foku ölü bulunmasının ardından geldi. Son 10 yılda ise bu kadara büyük sayıda fok ölümü yaşanmadı.

IUCN‘ye göre ise Hazar foku popülasyonu aşırı avlanma, habitat bozulması ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden zarar görüyor.

Olayın ardından Dağıstan bakanlığı, bölgedeki Hazar foklarının toplam sayısının “270.000 ila 300.000 arasında değiştiğini” söyledi.

Ağırlıklı olarak balıkla beslenen, 1,6 metre uzunluğa ulaşabilen ve 100 kilograma kadar ağırlığa ulaşabilen foklar, besin piramidinin tepesinde yer alıyor ve doğal düşmanları bulunmuyor.

Toplu fok ölümlerinin nedeninin, hayvanlardan alınan patolojik materyallerin laboratuvar çalışmalarından sonra belirlenecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.