Hayvan Hakları

[Hayvan hakları yasası nerede?] Yasayla ilgili açıklamalar hayal kırıklığı yarattı: Yeni yasa da hayvanları korumayacak

Hayvanseverler, geçtiğimiz sene Mecliste Hayvan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora paralel bir hayvan hakları yasası beklerken, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin‘in dün hayvan hakları yasasıyla yaptığı açıklama sonrası büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Zengin’in açıklamalarını yorumlayan Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) Başkanı Avukat Hülya Yalçın bahsedilen yasanın da hayvanları korumayacağını belirterek “Adeta yeni bir ölüm yasası çıkarıyorlar. Hazırlanan taslakla hiçbir alakası yok. İleriye değil daha geriye çekilmiş. Ama bunu süslü laflarla yayınlıyorlar. Hiç dokunmasalar şu anki haline daha iyi.” dedi.

‘Özel hayata müdahaledir’

Özlem Zengin, yeni hayvan hakları yasasında bir evin içerisinde maksimum üç köpek bulunabileceğini söyledi. Zengin’in bu açıklamasını değerlendiren Avukat Hülya Yalçın, böyle bir uygulamanın özel hayata müdahale olacağını ve anayasaya tamamen aykırı olduğunu söyledi:

Böyle bir durum özel hayata müdahaledir. İstifçiliği önlemek için yapıldı deniliyor ama o zaman merdiven altı üretime, pet shoplara yüklenilmesi gerekirdi. Kötü niyetli bir madde. Tamamen anayasaya ve insan haklarına aykırı. Hem de hayvanları koruyan bir şey değil bu. Gerekçesi de son derece saçma ve yersiz.

Madem hayvanlar korunuyor o zaman hayvana tecavüz eden ve tecavüz ederken öldüren insanlar hapis cezasına çarptırılsaydı.”

‘Cezalar yetersiz’

Zengin, açıklamasında hayvanlara işkence edilmesi ve öldürülmesi gibi durumlarda hapis cezası geleceğini duyurmuştu. Canlının canice öldürülmesine 6 aydan 4 yıla kadar, eziyet edilmesine ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacağını söylemişti.

Avukat Yalçın, Türk Ceza Kanunu (TCK) sisteminde üç yıldan aşağı cezaların hapis cezasına çevrilmediğini hatırlatarak cezaları yetersiz bulduğunun altını çizdi:

Cezalar tamamen yetersiz. Çünkü TCK sisteminde üç yıldan aşağı olan cezaların asla hapis yatarı yok. Özgürlüğü bağlayıcı bir ceza değil. Para cezasına çevriliyor, erteleniyor. En az üç yıl olmadığı sürece bu cezaların hiçbir anlamı yok.”

Yasaklı ırk tanımının da kaldırılmasını beklediklerini belirten Yalçın, bu konuda da hiçbir çalışmanın olmadığını gördüklerini kaydetti.

‘Bir bütün olarak bakıldığında hayvanları koruyan bir yasa değil’

Özlem Zengin’in sahipli-sahipsiz hayvan tanımının ortadan kalkacağı açıklamasına da Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın şöyle cevap verdi:

Bu ayrımın kaldırılması olumlu bir şey gibi görünüyor ama şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki kanunu bütün maddeleriyle birlikte bir bütün olarak ele aldığımızda uygulanabilirliğini görüyoruz. Bir tarafta güzel bir şey yazıyor. Bir madde sonra güzel yazılan şeyin altı oyuluyor.

Biz, saldırıya uğrayınca sahipli hayvanın canı yanıyor da sahipsiz hayvanın canı yanmıyor mu? diyorduk. Madem hayvanlar düşünülüyor o zaman hayvana saldıran, işkence eden ceza alsaydı.

Bir bütün olarak ele aldığımızda koruyan bir kanun değil. Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının çoktan kalkması gerekiyordu zaten. Ama diğer maddelerinin yanında bunun çok bir önemi kalmadı.”

‘Suç duyurusu hakkımız bile engelleniyor’

Ayrıca, Hülya Yalçın yasada hayvanların lehine uygulanabilecek bir madde yer almadığının altını çizdi:

Hukuken bu yasadan hayvanların lehine uygulayabileceğiniz hiçbir şey yok. Mesela, ben sokakta bir köpek gördüm, eziyet görüyor. Hukuki süreç için Bakanlığa gideceğim, ihbar edeceğim. Bakanlık gerekli görürse Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak. Suç duyurusu hakkımız bile engelleniyor. Kamu kurumuna teslim ediliyor ki birebirken bile kullanamıyorduk.”

‘Vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok’

Avukat Hülya Yalçın hayvanları koruyacak yasadan vazgeçmeyeceklerini belirterek şunları kaydetti:

Biz bu kanuna isyan edip sokaklara dökülecek durumdayız. Hiç elle tutulu bir yanı yok. Korkunç hayal kırıklığı içindeyiz.

Onca zaman biz hayvanları koruyan bir yasa için uğraştık. Tekrar uğraşmaya başlarız. Çünkü bizim vazgeçmek gibi bir niyetimiz hiç yok. Hayvanları yok edecek her türlü uygulamaya karşı durmaya devam edeceğiz.”

AKP’li Özlem Zengin, söz konusu yasanın iki hafta içinde Mecliste olacağını da eklemişti.