63 yaşındaki emekli Muharrem Akburak, hayvan hakları yasasına dair taleplerinin duyulması için 13 gündür açlık grevinde.
Akburak, hayvan haklarıyla ilgili taleplerinin kabul edilmemesi halinde 11 Mart’tan sonra süresiz açlık grevine başlayacağını duyurdu.
Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan Muharrem Akburak, koah hastası olduğunu ve sağlık durumunun kötüye gittiğini belirtti.
Şu anda mevcut olan ve hayvanları koruması bakımından son derece yetersiz olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yerine, geçen sene Meclisteki bütün siyasi partilerin araştırma komisyonu çatısı altında bir araya gelip oluşturduğu hayvan haklarını koruyan kapsamlı 55 maddelik bir rapor hazırlanmıştı.
Ancak, hazırlanan rapor bir türlü yasalaşmadığı gibi, siyasilerin konuyla ilgili açıklamaları da söz konusu rapora paralel yasanın hayata geçmeyeceğine dair bir görüş oluşturdu.
Muharrem Akburak da hayvanları can olarak kabul eden ve hukuki olarak da hayvanlara işkence edenlere ceza getirilmesini öngören 55 maddelik raporun hala yasalaşmaması, bununla birlikte rapora uygun bir yasanın yapılmayacağına dair beyanlar verilmesi üzerine açlık grevine başladı:
Mevcut olan 5199 sayılı hayvanlarla ilgili yasanın değiştirilmesi 2020 yılında gündeme gelmişti. Araya giren bazı nedenlerden dolayı yasa 2020 yılında çıkamadı. Ama 2020 yılında çıkarılması düşünülen yasa, hayvanseverler için umut vericiydi.
Fakat, 2021’de yasanın tekrar gündeme gelmesiyle hayvanseverler olarak çok büyük hayal kırıklığı yaşadık. Yasanın, hayvanların felaketi olabileceğini gördük.
Benimle birlikte Türkiye’nin birçok yerinde tepkiler ve sesler yükseldi. Ben de bu amaçla 24 Şubat’ta açlık grevine başladım. Şu gün itibariyle 13 günden beri açlık grevindeyim.”
Akburak, açlık grevini 11 Mart’a kadar sürdüreceğini açıklamıştı. Ancak, taleplerinin gözardı edilmesi ve hayvanları korumayacak bir yasanın geçmesi durumunda 11 Mart’tan sonra süresiz açlık grevine başlayacağını kaydetti.
Muharrem Akburak, sahipsiz hayvanlara ilişkin yasada yer alması gereken ana talepleri şöyle sıraladı:
Yasal ırk tabirinin kalkması ve hayvanlara yönelik işlenen suçların alt sınırının üç yıldan başlaması gerektiğini belirten Akburak’ın diğer talepleri de şunlar:
2020 yılında Mecliste Hayvan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora benzer bir hayvan hakları yasasının hazırlanması bekleniyordu. Ancak, yasa hala çıkmadı.
Bunun yanında siyasilerin hayvan hakları yasasıyla ilgili açıklamaları, Hayvan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan rapora uygun bir yasanın çıkmayacağına ilişkin haklı tahminlere neden oldu. Açıklamalar, hayvanseverler üzerinde ciddi bir hayal kırıklığı oluştururken, yeni çıkacak yasanın da hayvanları korumayacağı yönünde yorumlar yapıldı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…