ManşetEkolojik YaşamKentUlaşım

Belediyeler için ‘bisikletli şehir’ yol haritası hazırlandı

0

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Lüleburgaz Belediyesi‘nin işbirliğiyle hayata geçen “Haydi Türkiye Bisiklete!” projesi tamamlandı.

1.5 yıl boyunca Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Destek Programı II tarafından fonlanan olan proje, kent içi bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmayı hedefliyor. Söz konusu belediyelerden ve bu kentlerde bisikletle ilgili faaliyetler yürüten STK’lardan temsilciler, bisikleti şehir içinde ulaşım aracı olarak kullanmaya teşvik edecek iletişim kampanyaları düzenleme konusunda hem Türkiye’de hem de Hollanda’da da eğitim aldı.

‘Tüm belediyelere rehber olacak’

Yaklaşık on yıldır kent içi bisikletli ulaşım alanında çalışan “Haydi Türkiye Bisiklete!” projesinin koordinatörü WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Kentsel Gelişim ve Erişilebilirlik Yöneticisi Dr. Çiğdem Çörek Öztaş süreci şöyle anlattı: 

“Öncelikle Temmuz 2019’da İzmir, Eskişehir ve Lüleburgaz Belediyeleri’nden, BİSUDER, Eskişehir Bisiklet Derneği (VelESBİD), Lüleburgaz Motosiklet Bisiklet Gençlik Spor Kulübü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden temsilcilerle Hollanda’nın bisiklet konusunda öncü kuruluşu Dutch Cycling Embassy’nin geliştirdiği programla Amsterdam’daki çalışmaları inceledik”

Proje kapsamında saha çalışmalarının andından üç ilde stratejik iletişim eğitimleri düzenlendi ve iki aylık mentorlük süreçlerinin sonunda belediyeler bisikletli ulaşımla ilgili farkındalık yaratacak kendi iletişim kampanyalarını tasarladı. 

Özellikle Covid-19 süreci ve sonrasında bisikletli ulaşımın yaygınlaşmasının hayati önem taşıdığını hatırlatan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız da kampanya çerçevesinde incelenen İzmir, Eskişehir ve Lüleburgaz Belediyeleri‘nin deneyimlerinin de yer aldığı raporun, Türkiye’deki tüm belediyeler için yol haritası olacağını söyledi:

1 Haziran 2019’dan itibaren, imar uygulaması görmemiş alanlar için hazırlanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale geldi. Pek çok belediyede gerekli altyapı da oluşturulmaya başlandı.

‘Farkındalığı geliştirmeye yönelik bir adım’

Eksik olan toplumun farkındalığı. “Haydi Türkiye Bisiklete!” projesi ve “Haydi Türkiye Bisiklete Proje Raporu” ile bu farkındalığı geliştirmeye yönelik önemli bir adım attığımızı düşünüyorum.

Kentlerde yaşayan milyonlarca insana daha iyi bir yaşam sunmayı amaçlayan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler 2011’den bu yana Türkiye’nin 14 il ve ilçesinde kent içi bisikletli ulaşım konusunda çalışmalar yürütüyor, bisiklet yollarının tasarımı ve güvenliğiyle ilgili belediyelere teknik danışmanlık veriyor.

Çalışmanın süreçleri, sonuçları ve önerileri kapsayan rapora şuradan ulaşabilirsiniz. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.