ManşetYerel

Haydarpaşa kazılarında 2 bin yıl önceye tarihlenen duvar ile bin yıllık mezar bulundu

0

Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’nın çevresindeki arkeolojik kazılar esnasında erken Bizans dönemine tarihlenen mimari kalıntıların yanı sıra Geç Osmanlı Dönemine ait olduğu düşünülen bir çeşme ile yine Klasik-Hellenistik, Roma, Erken Bizans, ve Osmanlı Dönemlerine ait pişmiş toprak kandil, sikke ve çanak çömlek parçaları bulundu.

Gazete Kadıköy’den Erhan Demirtaş’ın haberine göre Peronların olduğu kısımda ise Hellenistik döneme ait olduğu düşünülen ve  demir kenetlerle birbirine bağlı kesme dörtgen blok taşlardan yapılan bir  podyum bulunduğu belirtildi. Geç Roma Erken Bizans, Orta ve Geç Bizans dönemlerine ait yol kalıntıları, hamam yapısı, kamusal veya dinsel yapılara ait çok sayıda mimari kalıntılara ve Geç Osmanlı Dönemi duvarları da şu ana kadar bulunan kalıntılar arasında.

İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla 11 Mayıs’ta başlayan arkeolojik kazı çalışmalarında 3 müze uzmanı, 18 serbest arkeolog, 1 restoratör, 1 fotoğrafçı  ve yaklaşık 400 işçi görev yapıyor.

Aylardır süren kazı çalışmalarında şimdiye kadar onlarca mezar kalıntısı çıkartıldı. Ancak yapılan son çalışmalarda ortaya çıkarılan mezarda bütünlüğü çok fazla bozulmayan ve  bin yaşında olduğu düşünülen bir iskelet bulundu. İskeletin üzerinde bir de koku kolyesi  bulunuyor.

 

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da kazı çalışmalarının sürdüğü alanı ziyaret etti. Nuhoğlu’na kazı alanındaki arkeologlar da eşlik etti. Çalışmalar hakkında bilgi edinen Nuhoğlu, sikkeleri, ve süs eşyalarını da inceledi.

 

(Gazete Kadıköy)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.