Hayvan HaklarıManşet

Barolardan Havrita’ya karşı dava hazırlığı: Hayvanların ve besleyenlerin yaşam hakkı tehlike altında

0

Sokakta yaşayan köpekleri harita üzerinden işaretleyerek hayvanları hedef gösteren internet uygulaması Havrita‘ya tepkiler dinmiyor. Pek çok dernek, örgüt ve vatandaş uygulamanın kapatılmasına yönelik harekete geçmek için adım atıyor.

Yoğun tepkiler üzerine geçici olarak kapanan sitede “Kısa bir ara, geri döneceğiz!” şeklinde bir mesaj belirdi.

Kullanıcıların köpeklerin yerlerini, fotoğraflarını harita üzerinde işaretleyerek, hatta onları besleyenlerin isimlerini yazarak paylaşan uygulamanın kapatılması için harekete geçen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, “Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık” dedi.

Barolar bugün uygulamaya erişim engeli getirilmesi için başvuru yapılacağını da açıkladı.

‣ Sokakta yaşayan köpekler yine hedefte
‣ Hayvanlar dört ay önce sokaklardan toplatıldı: Şimdi ne yapıyorlar?

İşaretlemelerin iyi niyetli olmadığını vurgulayan Avukat Ekmekçi, “Havrita sokakta köpek istemeyen, hayvanların toplatılıp öldürülmesini isteyen kişilerin oluşturduğu bir uygulamadır. Sokakta görülen köpeklerin işaretlenmesini istiyorlar. Her yerden işaretlemeler yapılıyor. Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz. Bize bu yönde ihbarlar geliyor. Bakıyoruz uygulamada işaretlenmiş yer mi diye evet öyle olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Hayvanları besleyen insanlar da hedef gösteriliyor

Change.org Türkiye’de uygulamanın kapatılması için başlatılan imza kampanyasında, uzun zamandır birtakım sosyal medya hesapları ve oluşumların, sokak köpeklerini hedef gösterdiğine dikkat çekildi:

“İnternet üzerinde bir süredir “Başıboş Köpek Sorunu”,“Müdafaa-i Hürriyet Topluluğu”, “Silahlan ve Savun” gibi adlarla çeşitli troll hesaplar üzerinden hayvanlara karşı nefret propagandası yapılıyor. Bu durum artık sokak hayvanlarının ve hayvanseverlerin can güvenliğine kast eder bir hale geldi.”

“havrita.com adlı harita üzerinden, hayvanların yaşam alanları fişleniyor. Bu harita açıldığından beri, zehirlemeler, kurşuna dizmeler, ölü köpekleri ağaçlara asmalar gibi çeşitli işkencelerle hayvanlar katledildi. Haritanın, hayvanları hedef göstermek dışında hiçbir toplumsal faydası bulunmuyor. Her önüne gelen, hiçbir kontrol mekanizması olmadan böyle fişleme haritaları açabilecek mi?”

“Bunun yanında, hayvanseverleri “itetapan, itperest” diye niteliyorlar ve bütün gün hakaret yağdırıyorlar. Bu dilin yaygınlaşması, hayvana şiddeti de yaygınlaştırıyor. Sadece hayvanları değil, besleme yapanları da “evet insanları!” da havritaya işaretliyorlar. Söylemleri ise “bütün itler ölecek, iti de sahibini de gördüğünüz yerde vurun” şeklinde.”

Açıklamada, hayvan nefreti sebepli işlenen cinayetlere de vurgu yapıldı:

“Hayvanların haklarını savunan Görkem Bilal bir saldırgan tarafından kurşunlandı, Funda Güçlü, Yahya Köşek, Merhem Köşek ailesi hayvana nefret nedeniyle sokak ortasında katledildi.Bunun dışında bize ulaşan 11 saldırı, silahlı saldırı ve darp olayları yaşandı. Tüm bu nedenlerle, hayvanları hedef gösteren Havrita haritası kapatılmalı, nefret pompalayan yan sayfaları için ise yasal süreç başlatılmalıdır.”

Platform toplumu karıştırmak için oluşturulmuş

Hayvan düşmanlığının empoze edildiğini söyleyen belirten Avukat Ekmekçi, “Toplum bir anda ‘hayvansever’ ve ‘hayvan düşmanı’ diye ikiye bölündü” dedi:

“Sosyal medyada çok fazla hesapları var gibi gözüküyor ama hepsi sahte. Bu uygulamaları kısa sürede geliştirdikleri için inanılmaz bir para güçleri olduğunu düşünüyoruz.  Platform toplumu karıştırmak için oluşturulmuş. Biz hukukçular bu uygulamadan son derece rahatsızız.”

Hayvanları koruma kanuna muhalefet ve kamu düzenini bozma suçu

HAÇİKO Derneği, şu metin ile CİMER üzerinden şikayette bulunulması için takipçilerine çağrı yaptı:

“Havrita” isimli internet sitesi ve telefon uygulaması sokakta yaşayan hayvanları hedef göstererek öldürülmesi ve yasa dışı toplama yapılmaası noktasında teşviklerde bulunmaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında; 17.07.2021 tarihli 7332 sayılı yasa düzenlemesi ile hayvanlar canlı olarak kabul edilmiş olup; sahipli veya sahipsiz olduğu farketmeksizin hayvana karşı yapılacak şiddet, eziyet ve öldürülme durumu suç kapsamındadır. Hayvanı kasıtlı öldüren kişi; 6 aydan 4 yıla kadar hapis ve hayvana eziyet eden kişi; 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.”

Hal böyle iken “Havrita” web sitesi ve mobil uygulaması ile; sokaktaki hayvanlar haritadan tek tek işaretlenmekte, hedef haline getirilmekte ve üzerinden çok geçmeden o hayvanın ölüm veya zehirlenme haberi gelmektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefette bulunulması dolayısıyla, 5651 sayılı yasa kapsamında ilgili sitenin suçlara ihtiva ediyor olması ve genel ahlak başta olmak üzere kamu düzenini bozmaya neden olması gerekçesiyle “http://havrita.com”web sitesinin ve yine aynı isimdeki mobil uygulamanın kullanıma kapatılmasını talep ediyorum.
Gereğini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.”

You may also like

Comments

Comments are closed.