Çevre ve Şehircilik Bakanlığı termik santrallerin ve ağır sanayinin yoğun olduğu İzmir’e bağlı Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verilerini açıklamıyor.
Bakanlık tarafından 9 ay önce Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’de kurulan hava ölçüm istasyonlarının verileri, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın bilgilerinin paylaşıldığı siteye yüklenmiyor.
9 aydır süren test ölçümü
Bakanlık bünyesinde yayın yapan havaizleme.gov.tr sitesinde 2016 yılının sonundaki verilere göre 249 hava izleme istasyonu bulunuyor. Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’deki istasyonlarının verileri ise, üzerlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu yazmasına rağmen paylaşılmıyor. Konuyla ilgili bakanlığa ulaşan çevreciler ve yaşam savunucularına verilen cevap ise, “Yeni yazılım yükledik. Henüz test ölçümleri yapılıyor” yönünde oldu.
Aliağa’daki hava kirliliği DSÖ verilerinin 3 katı
18 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçen yıl yaptığı basın açıklamasında, Aliağa’daki hava kirliliği seviyesinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nun sınır kabul ettiği en yüksek düzeyden 3 kat fazla olduğu belirtilmişti.
Geçen yıl 8-9-10 Mayıs tarihlerinde Aliağa kent merkezinde yapılan 2581 ölçüm sonucuna göre, PM2,5 düzeyi metreküpte 26,2 mikrogram seviyesinde çıktı. DSÖ’nün PM2,5 sınır değerine göre ise bu düzeyin metreküpte 10 mikrogramı aşmaması gerekiyor.
Aliağa’da kanserden ölüm 4 kat fazla
Termik santral ve sanayi bölgesi yakınında hava ölçüm istasyonu kurulmasına rağmen sonuçlarının açıklanmaması, değerlerin sınırın çok üzerinde olduğu için açıklanmadığı şüphesini doğuruyor. İstasyonun kurulduğu yerlerden biri olan Aliağa’da, kanserden ölüm sıklığının diğer yerleşim bölgelerine göre 4 kat daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bilgilerin gizlenmesine ilişkin şüphelerin haklı çıkma olasılığı artıyor.
Hava kirliliği dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de en önemli çevre sağlığı sorunlarından biri. Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında hava kirliliği nedeniyle dünyada 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Türkiye’de ise aynı yıl hava kirliliğinden yaklaşık 32 bin 670 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
(Can Bursalı – Yeşil Gazete)