KentManşetSağlık

Hava kirliliği: İran’da yılda yaklaşık 21 bin ölüm

0
Kaynak: ILNA

İran Sağlık Bakanlığı Hava Sağlığı ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Dr. Abbas Şahsuni, ülkesinde hava kirliliğinin bir yılda, 20 bin 800 kişinin ölümüne yol açtığını söyledi.

AA’nın aktardığına göre; Şahsuni, İran’da hava kirliliğinin neden olduğu sorunlara ilişkin bilgi verdi.

Geçen yıl 27 şehirde yapılan araştırmada hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle 20 bin 800 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Şahsuni, bu rakamın başkent Tahran’da 6 bin 400 olduğunu kaydetti.

Bir önceki yıl aynı sebebe bağlı nedenlerden hayatını kaybedenlerin sayısı ülke genelinde 41 bin 700, başkentte ise 3 bin 751 kişi olarak açıklanmıştı.

Tahran’ın hava kirliliğine, şehrin hava sirkülasyonuna uygun olmaması, nüfus yoğunluğu, eski model araçlar ile yaygın kullanılan motosikletlerin çıkardığı egzoz gazlarının neden olduğu belirtiliyor.

Geçen sene İran’daki hava kirliliği Tahran’da hayatın durmasına sebep olmuştu. Hava kirliliği kalp, damar ve sinir hastalıklarını tetiklemiş, ülkedeki hava kirliliği oranı küresel ortalamanın 3,8 kat üstüne çıkmıştı. Ülkede eğitime ara verilmiş, vatandaşların dışarı çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunulmuştu.

Kaynak: Küresel Hava Kirliliği Durumu Raporu

Ağustos 2022’de Küresel Hava Durumu‘nun (SoGA) dünyadaki 7 binden fazla şehir için 2010-2019 yılları arasındaki PM2.5 ve azot (nitrojen dioksit – NO2) kirliliği verilerini analiz ettiği raporu yayımlanmıştı. Bu rapora göre; Azot kirliliğinde ilk üç sırada Şangay (Çin), Moskova (Rusya) ve Tahran (İran) yer alıyordu.

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.