DünyaEnerjiManşet

Hava kirliliği, Hindistan’da güneş enerjisi üretimini yüzde 29 düşürdü

0

Hindistan Teknoloji Enstitüsü, ülkede 2001-2018 yıllarında havadaki kirletici gazların neden olduğu ışığın dağılması anlamına gelen “atmosferik zayıflama” ile katı tozun varlığının neden olduğu “lekeleme etkisinin” güneş enerjisi üretimine tesirini inceledi.

Bilim insanları, hava kirliliğinin çok yüksek olmasınıngüneşten gelen kısa dalga radyasyonun güneş panellerine ulaşmasını engellediğini, bu nedenle ülkenin 17 yılda “yatay ışınım potansiyelinin” yüzde 29’unu kaybettiğini vurguladı.

Telegraph’ın aktardığına göre, atmosferik zayıflama ve lekelemenin etkisi,  en fazla ülkenin doğusunda gözlemlendi. Araştırmacılar, daha fazla yenilenebilir enerji üreterek temiz hava hedeflerine ulaşılırsa Hindistan’ın fosil yakıtlara daha az ihtiyacının olacağını aktardı.

Dünyanın en kirli 10 kentinden dokuzu Hindistan’da

Çalışmaya göre, 2024’te partikül kirliliğini 2017’ye göre yüzde 20-30 azaltma ve hane karbon emisyonunu düşürmeyi hedefleyen Ulusal Temiz Hava Programı’nın başarıyla uygulanması halinde, ek olarak üretilecek güneş enerjisi Hindistan’a yıllık 325 ila 845 milyon dolar ekonomik fayda sağlayabilir.

Elektrik ihtiyacının yarısını yenilenebilir kaynaklarla sağlama hedefine en geç 2030’da ulaşmayı amaçlayan Hindistan, 2070’de sıfır karbon emisyonu hedefini yakalamak istiyor.

Dünyanın en kirli 10 kentinden dokuzu Hindistan’da bulunuyor.

Sağlık uzmanları, hava kirliliğinin her yıl Hindistan’da 1,25 milyon ve dünya genelinde 7 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.