Hayvan HaklarıManşetYerel

Hasankeyf’te balık ölümleri: Yetkililerden herhangi bir adım yok

0

Bu yıl nisan ayında Hasankeyf‘te ciddi balık ölümleri görülürken, son bir haftadır da Hasankeyf ve civarında bulunan gölet sahasında balık ölümleri yaşandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, balık ölümlerinde sorumluluğu bulunan kişi ve kurumların tespit edilip cezalandırılması amacıyla Kasım 2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti ve “Soruşturma dosyası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda derdest olup balık ölümlerinin ve diğer çevre felaketlerinin bir daha yaşanmaması adına süreç takip edilmektedir” dedi.

Balıklar köprü ayağına sıkıştı

Gazete Fersude‘de yer alan habere göre, Ilısu Barajı’nın yapım sürecinin tamamlanması ile birlikte Hasakeyf’teki anıt eser taşımalarının hız kazandığı dönemde eserlerin taşınması ve şantiyeye ulaştırılması için su altında kalan eski Hasankeyf-Gercüş yolu üzerinde bir köprü inşa edildi. Köprünün kot farkı nedeni ile balıklar, üreme döneminde Hasankeyf’in yukarısında bulunan Dicle Havzası‘na doğru çıkamadığı için  üreme dönemlerinde yumurtaları ile birlikte köprü ayağında sıkışıp kaldı.

Şah balığı olarak bilenen balıkların köprü ayağına sıkışması nedeniyle on binlerce balık burada insanlar tarafından avlandı.

Çevre sakinleri yaşananlardan şikayetçi olsalar da değişen bir şey olmadı. Devlet Su İşleri (DSİ) ise köprüdeki kot farkının balıklara zarar vermediğini ileri sürdü.

Meclise soru önergesi verildi

Barajın su tutmaya başlaması ile birlikte balık ölümleri de gözlendi. Baraj göleti çöp yığınları ile birlikte yükselirken, en üst kotun haziran-temmuz aylarında oluşmasının ardından elektrik üretiminin başlaması ile hızlı bir su çekilmesi yaşandı.

Suyun çekilmesiyle ile birlikte ilk balık ölümleri Diyarbakır-Batman il sınırında bulunan Zilek Köprüsü mevkiinde Eylül 2020 tarihinde başladı. Suyun çekilmesi devam ederken özellikle Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Ağılköy mevkiinde yüzbinlerce balık  hayatını kaybetti. Kuraklığın sürmesi nedeni ile Hasankeyf ilçe sınırları dahil tüm baraj havzasında balık ölümleri yaşandı. Tüm bu yaşananlara rağmen yetkililer gerekli adımları atmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) konuya ilişkin meclise soru önergesi sundu.

Belediye başkanı inkar etti

Bu yıl Nisan ayında da su altında kalan eski Hasankeyf-Gercüş yolu civarında ölü yayın balıkları karaya vurdu. Su kirli olduğu için balık ölümlerine zirai ilaçların da neden olabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili bir araştırma yapılmazken, mayıs ayında Batman’da yerel bir gazetenin canlı yayın konuğu olan AKP’li Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, önce balık ölümlerini inkar etti, ardından ise basındaki haberlerin gösterilmesi ile ölümlerin Hasankeyf’te olmadığını iddia etti.

Batman, Siirt, Diyarbakır başta olmak üzere baraj sahasına dökülen atık sular, biyolojik arıtma tesislerinin olmaması nedeniyle baraj göletini foseptik çukuruna çevirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.