Dünyaİklim KriziManşet

Harappa Medeniyeti’ni iklim felaketi yok etmiş olabilir

0

Yaklaşık 5 bin 200 yıl önce kuzeydoğu Afganistan ile kuzeybatı Hindistan arasındaki İndus vadisinde ortaya çıkan Harappa uygarlığının çöküşü, 4 bin 200 yıl önce kuzey yarımkürede meydana gelen büyük bir kuraklıkla ilişkinlendirildi.

Bu kuraklığın, Harappa uygarlığının hayatta kalması için gerekli olan yaz muson yağmuru da dahil olmak üzere dünyadaki iklim sistemlerini bozduğu düşünülüyor.

Arkeofili‘den Buse Eroğlu‘nun haberine göre, İrlanda Dublin Üniversitesi‘nden Nick Scroxton ve ekibi, 4 bin 260 yıl önce ortaya çıkan bir kuraklığın bazı kanıtlarını buldu. Bu kanıtlar da Harappa’nın kış yağmurlarında keskin bir düşüş yaşadığını gösteriyor.

‘Bu medeniyetin acı çektiği kesin’

Nick Scroxton, Harappa’yla ilgili “Bu medeniyetin acı çektiği kesin” diyor. Ancak, arkeolojik bulgular, Harappa uygarlığının İndus Vadisi’ndeki büyük şehirlerini terk ettiklerini, Hindistan‘ın bugünkü Gujarat eyaletinde yaşadıklarını gösteriyor.

Botanik kanıtlar ise, Harappa’nın arpa ve buğday gibi kış mahsullerinden, yazın yağmur koşullarını destekleyen darı gibi mahsullere geçtiğini gösteriyor. Scroxton, konuyla ilgili şunları söylüyor:

Politikaları değişebilir, mahsuller değişebilir, şehirlerinin yerleri değişebilir ama buna uyum sağladılar.”

İkinci kuraklık Harappa’yı yok etti

Bu değişimden yaklaşık 300 yıl sonra, kış yağmurları düzelmeye başlarken tropikal bir kuraklık başlıyor ve bu kuraklık, birkaç yüzyıl boyunca yaz muson yağmurlarında kademeli bir şekilde azalmaya neden oluyor. Scroxton ve meslektaşları, yaşanan bu ikinci kuraklığın Harappa’yı en sonunda ortadan kaldırdığını söylüyor.

Sonuçlar mantıklı

Louisiana Eyalet Üniversitesi‘nden Peter Clift, ortaya konulan bu yeni sonuçların oldukça mantıklı olduğunu ve batı Hindistan’daki Rajasthan ve İndus nehri deltasındaki diğer kayıtlarla da uyumlu olduğunu söylüyor. Ancak, yapılan çalışmanın büyük ölçüde dikitlere dayanmasından endişe ederek Çin‘de son zamanlarda güvenilmez olduğu gösterilen bazı dikitlere işaret ediyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi‘nden Julien Emile-Geay ise ortaya konulan çalışmanın iyi yapılandırılmış bir argüman olduğunu, o dönemde değişen iklime daha rafine bir bakış açısı eklediğini belirtiyor.

Harappa Uygarlığı

Harappa, yaklaşık 5.200 yıl önce kuzeydoğu Afganistan ile kuzeybatı Hindistan arasındaki İndus vadisinde ortaya çıkan bir uygarlık. Ancak, uygarlığın alfabeleri hala çözülemediği için onlar hakkında henüz çok şey bilinmiyor. Yine de arkeolojik kalıntılar, metalurji, ticaret ve şehir planlamasında yetenekli olduklarını, bununla birlikte özellikle suyu kontrol etmekte usta olduklarını gösteriyor. Harappa’nın büyük şehirlerinde karmaşık kanalizasyon sistemleri, rezervuarlar ve hamamlar vardı.

Roma İmparatorluğu’ndan önceki dönemde de var olan medeniyet, Milattan Önce (MÖ) 1300 yılında çöktü.

Medeniyetin çöküşünü açıklamak için istila ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere birçok fikir ortaya atılsa da çöküşün artık yaklaşık 4200 yıl önce kuzey yarımkürede meydana gelen büyük bir kuraklıkla sonucunda yaşandığı düşünülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.