Hamam böcekleri 350 milyon yıldır aynı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, hamam böceklerinin dünyada 350 milyon yıldır yaşıyor olmalarına rağmen hemen hemen hiçbir değişim geçirmeden günümüze kadar ulaştığını söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer, böceklerin insanlar tarafından çok az tanınan hayvanlar olduğunu belirtti. Dünyadaki ekosistemde böceklerin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Prof.Dr. Tuncer, böceklerin 400 milyon yıldır dünyada yaşadıklarını ifade etti. Hamam böceklerinin ise 350 milyon yıldır hemen hemen hiç değişmeden yaşayıp bugüne ulaştığını söyleyen Prof.Dr. Celal Tuncer, “4 bin türü bulunan hamam böcekleriyle ilgili fosiller incelenip bugün yaşayan hamam böcekleriyle de karşılaştırıldığında görülüyor ki önemli bir değişim yaşamamışlar. Baktığımızda hamam böceklerinin sadece yumurta bırakmaya yarayan, boru şeklindeki ’ovipozitör’ organında bir değişim yaşanmıştır. Bunun dışında bir değişim geçirmemişler. Birçok türün kendi içinde yıllar geçtikçe çeşitli büyük değişimler yaşadığını biliyoruz” dedi.

Hamam böceklerinin dünyanın her yerinde yaşayabildiklerini, özellikle bulundukları bölgelerde sıcak yerleri tercih ettiklerini dile getiren Prof.Dr. Tuncer, “Hamam böceği türlerinin sadece yüzde 1’i insanlarla ilgili alanlarda yaşıyorlar. Çok farklı maddeleri besin olarak değerlendirebiliyorlar. Yeri geldiğinde besin olarak saç ve tırnak parçalarını bile yiyebilirler. Bu sebeple tabiatta hayatta kalma güçleri çok yüksek. Güçlü biyolojik yapıları nedeniyle bu kadar yıl hemen hemen hiçbir değişim yaşamadan günümüze ulaşabildiler” diye konuştu.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR