Doğa Mücadelesi

Halkın HES isyanı: “Buraya gelin bizi de dinleyin”

0

Trabzon Çaykara‘daki Karaçam Beldesi‘nde yapımı planlanan hidroelektrik santraline karşı direnen yöre halkı, yetkilileri kendilerini dinlemeleri için bölgeye davet etti. Yapılan açıklamada Trabzon Valisi Recep Kızılcık eleştirildi.

Köknar Köyü Muhtarı Abdullah Sevin ve Karaçam Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Cemil Bayram yaptıkları yazılı açıklamada, HES karşıtlarının “üç beş eşkıya” olarak nitelendirilmesine tepki göstererek şu görüşlere yer verdi:

“Tüm kamuoyunun bildiği gibi, Karaçam Derebaşı mevkiinde gerçekleşen HES protestoları sonucu yaşanan üzücü olaylardan sonra bazı yerel gazetelerde, Karaçam ve Köknar halkı hakkında gerçeği yansıtmayan birtakım provakatif haberler oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. Devletin kolluk kuvvetleriyle, bölgede yaşanan olayları farklı taraflara çekerek ve çarpıtarak, gerçek durum kamuoyundan saklanmaya çalışılmıştır. Bu durum Karaçam ve Köknar halkını derinden üzmektedir. Bölgede HES projelerine karşı mücadele veren halkın, başka bölgelerden gelen farklı topluluklar olarak gösterilmesi ve bu mücadelenin ‘birtakım yasadışı oluşumlar tarafından örgütlendiği’ şeklinde haber yapılması, basın ahlakı ve iyi niyet kurallarına hiçbir şekilde uymamaktadır. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan bu gerçek dışı haberlere, halkımız kesinlikle itibar etmemelidir. Karaçam ve Köknar halkı hiçbir siyasi ve ideolojik gurubun etkisi altında olmamıştır ve olmayacaktır. Yapılan bütün HES karşıtı eylemler, Karaçam ve Köknar halkının kendi inisiyatifi ile gerçekleşmiştir. Halkın, yaşam alanının en önemli temel kaynağı olan sularının doğal mecrası dışına çıkarılarak hapsedilmesine, doğal dengenin bozulmasına ve doğal yapının yağmalanmasına karşı çıkması en tabii hakkıdır.”

“Davet ettiğimiz Vali gelmedi”

Açıklamada, daha önce Karaçam ve Köknar halkını temsilen, Köknar Köyü muhtarı ve Karaçam Doğa Ve Kültür Derneği Başkanı ile Trabzon Valisi arasında bir toplantı yapıldığı da hatırlatılarak şöyle denildi:

“Bu toplantıda sayın valimiz bölgeye davet edilmiş, bölgede yaşanan sorunları, halkın talep ve tercihlerini yerinde görmesi istenmiştir. Ne yazık ki sayın valimiz bu ziyareti yapmamıştır. Bölgede HES karşıtlarının 3- 5 eşkiyadan ibaret olduğunu söyleyen şirket sözcülerinin ve yerel yandaş medyanın bölgeye sayın vali ile birlikte gelip, halkın tamamına yakınının HES projelerinin bölgede uygulanmasına neden karşı çıktığını görmelerini istiyoruz.”

Vali, köylüleri “provokasyonla” suçlamıştı

Trabzon Valisi Recep Kızılcık önceki gün yaptığı açıklamada, Karaçam’da HES karşıtı yöre halkı ile güvenlik güçleri arasındaki olayları değerlendirirken şunları söylemişti:

“Durumdan vazife çıkaran veya provokasyon yapmak isteyen bazı gruplar ortaya çıktı. Kaldı ki bunların bazıları Trabzon’dan da değil. Ankara’dan, İstanbul’dan gelerek vatandaşımızın iyi niyetini maniple etme gayretkeşliği içerisine girdiler. Biz güvenlik güçleri olarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldık. 12 saatlik bir ikna süresi geçti. Daha sonra firma şantiye kurma çalışmalarına başladı. Bu süreçte vatandaşlarımızdan ziyade, durumu maniple ve provoke etmek isteyen grupların maalesef hoş olmayan, güvenlik güçlerine karşı taş atmaları söz konusu oldu. Bu durum adli bir konudur, savcılığın talimatı ile gereken yapılmış ve süreç devam etmektedir.”

İki olayda 22 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Karaçam Beldesi sınırları içinde yapımı planlanan Derebaşı Hidroelektrik Santrali’ne karşı çıkan köylülerle jandarma arasında son iki ay içinde iki olay yaşandı. 22 Eylül’deki ilk olayda 2’si asker 6 kişi, 4 Kasım’daki ikinci olayda da yine 2’si asker 16 kişi yaralandı. Her iki olayda gözaltına alınan toplam 12 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.