Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Hakları içi eylem yapan öğretmenler ters kelepçeyle, darp edilerek gözaltına alındı

0

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı çıkan eğitim sendikaları, kanunun görüşüleceği Ankara‘daki Anayasa Mahkemesi önünde meslek nöbetine başladı.

Meslek itibarını zedeleyeceği ve öğretmenler arasında ayrımcılığı derinleştireceğini belirterek ÖMK ve kariyer basamakları sınavına karşı tepki gösteren ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen on binlerce eğitimci, 14 sendikanın katılımıyla geçen haftadan beri eylemler yapıyor.

‣ Öğretmenler yurt çapında iş bıraktı: İstanbul’da polis müdahalesi

Bugün Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yapmak için toplanan eğitimciler karşılarında polisi buldu. Kalkanlarıyla eğitimcileri çevreleyerek basının görüntü almasına engel olan polisler, daha sonra grubu dağıtmaya çalıştı ve gözaltı yaptı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, Genel Mali Sekreter Hüseyin Selçuk ve Genel Özlük Hukuk Sekreteri Orhan Yıldırım, Eğitim-Sen MYK üyeleri Simge Yardım ve Ahmet Karagöz de dahil eğitim sendikası görevlileri ve eylemciler ters kelepçeyle, sürüklenerek gözaltına alındı.

 

Yıldırma ve korkutma amaçlı saldırıların son hedefi, yüz binlerce eğitim emekçisi adına toplananlar oldu

Meslek örgütleri, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için yapılan basın açıklamasında şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bugün esastan görüşmeye başlamıştır. Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan bir milyonu aşkın öğretmen, Anayasa Mahkemesi’nin eğitim alanında telafisi güç sonuçlar yaratması kaçınılmaz olan ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili olarak hukuka uygun bir karar vermesini beklemektedir.”

“Merkez Yürütme Kurulu üyelerimiz, diğer sendikaların genel başkanları ve MYK üyeleri ile birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği Anayasa Mahkemesi önünde bugün sabah saatlerinden itibaren ‘Meslek Nöbeti’ tutmak için bir araya gelmiş, Anayasa Mahkemesi’ni öğretmenlerin sesini duymaya ve ÖMK’yi iptal etmeye çağırmıştır.

AYM önünde ‘Meslek Nöbeti’ tutmak için bir araya gelen sendika başkan ve yöneticilerinin taleplerini demokratik bir şekilde ifade etmesine izin vermeyen emniyet güçleri tarafından bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Çok sayıda sendika yöneticisi, ters kelepçe yapılarak gözaltına almıştır.”

“Ülkemizde yıllardır uygulanan, özellikle son yıllarda belirgin bir şekilde artan yıldırma ve korkutma amaçlı saldırıların son hedefi yüz binlerce eğitim emekçisi adına AYM önünde toplanan sendika yöneticileri olmuştur.”

Siyasi iktidarın, kendileri gibi düşünmeyen, haksız ve adaletsiz uygulamalar karşısında itiraz eden, sesini yükseltenlere karşı gösterdiği tahammülsüzlük son dönemde öylesine artmıştır ki, iktidarın ve onun uzantılarının baskıcı politikaları artan şiddet ve gözaltılar ile sürdürülmektedir.

“En doğal ve demokratik haklarımızı kullanmamızın yasa dışı bir şekilde engellenmesi ve sendika yöneticilerinin ters kelepçe ile gözaltına alınması kabul edilemez. Bu antidemokratik uygulamalara son verilmeli, arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde sananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, haklı taleplerimizi her türlü baskı ve engellere rağmen savunmaya devam edecek, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.