KadınManşet

Hâkimden kadını kezzapla tehdit eden sanığa: Tamam aslanım, sakin!

0

Bir şirkette finans müdürü olarak çalışan bir kadın, iş yerinde vinç operatörü olan bir erkek tarafından tehdit edildi. Operatör “Sen kadın olduğuna dua et, başkalarına benzemem” ve “Bakkalda kezzap 1 lira, atar alırım güzelliğini” ifadelerini kullandı. Duruşmaya bakan mahkemenin hâkimi ise, sanığa “Aslanım, tamam sakin” dedi.

Operatör tarafından tehdit edilen kadın, iş yerinin tam karşısında ikamet eden adam hakkında şikâyette bulundu. Tehdit davası, Beykoz Adliyesi’nde 16 Mart’ta görüldü. Kezzapla tehdit edilen kadının avukatı, mahkemeye başkanlık eden hâkim R.O. hakkında duruşma sonrası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) bir şikâyet dilekçesi yazdı. Avukat Arın Gül Yeniaras, müvekkilinin sanığın tehditleriyle korktuğunu beyan etmesi üzerine hâkimin, “Beni bunlarla meşgul etmeyin, daha önce söylemişsin işte. Tamam korkmuşsun” dediğini, duruşma sırasında telefonla konuştuğunu, beyanlarını zapta geçirmediğini ifade etmesi üzerine, “Git nereye ediyorsan şikâyet et, bana bir şey olmaz” dediğini belirtti.

Yeniaras dilekçesinde hâkim R.O.’nun, sanığın “Bakkalda kezzap 1 lira, atar alırım güzelliğini” sözleri hatırlatılınca gösterdiği tepkiye, “Aslanım, tamam sakin” şeklinde karşılık verdiğini de ifade etti.

‘Suç açıkça övülmektedir’

Avukat Yeniaras tarafından hazırlanan HSYK dilekçesinde, hâkimin tavrının ‘cesaretlendirici’ olduğu belirtilerek, şunlar dile getirildi:

“Yargıç tarafından ‘Aslanım’ diye hitap edilen sanığın bu biçimde cesaretlendirilmesi, suçun yargılanması değil açıkça övülmesidir. Suçun ve suçlunun duruşma esnasında bir yargıç tarafından açıkça övülmesi tarafsızlık ilkesi ile bağdaşmaz bir tutumdur. Yargıcın haksız tutumu, evi müvekkilimin işyerinin tam karşısında bulunan sanığın yeni suç davranışı için cesaretlenmesine zemin hazırlamıştır. Yargıcın kendisinin şikâyet edilmesi neticesinde herhangi bir denetime tabi tutulmayacağının garantisi olduğunu duruşmada çekincesizce ifade etmesi, yargıçlık makamının itibarını doğrudan zedelemektedir.”

Aslı Baş cinayetinde delilleri karartmıştı

O dönem savcı olan hâkim R.O.’nun, manken Aslı Baş cinayetinde delilleri kararttığı ortaya çıktı. R.O.’nun, Bodrum’da Ahmet Bayer’in villasında düşerek hayatını kaybettiği iddia edilen manken Aslı Baş’ın dosyasında gösterdiği ihmaller sonucu delillerin karartıldığı müfettiş raporu ile tespit edilmişti. Ancak kusurlu bulunan dönemin savcısı R.O.’ya HSYK tarafından yalnızca uyarı cezası verilmişti. Ardından da bu ceza kaldırılarak Samsun’a hâkim olarak atanmıştı.

(Journo)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.