HAKİM Raporu: 2020’de en az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 hayvanın yaşam hakkı gasp edildi

Rapor, 9 Kasım 2019'da hayatını kaybeden HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner'e ve hakları gasp edilen hayvanlara adandı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), bugün 2020 yılında yaşanan hayvan hakları ihlalleri raporunu çevrimiçi düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Toplantıya, HAKİM’den Fatma Biltekin, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği‘nden Avukat Zeynep Betül Koçaklı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ve Öğretim Üyesi Dr. Barika Göncü katıldı.

Fatma Biltekin, bu raporu açıklamaktaki amacın en temel hakları alınan ve yaşadıkları görünmez kılınan hayvanların, yaşadıklarının görünür kılmak olduğunu ifade etti.

En az 22 milyon 735 bin 267 hayvana işkence

Fatma Biltekin, Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu‘nun üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen, yasanın hala çıkarılmadığını ifade ederken, yasayla ilgili gelen bilgilerin de yaşam hakkı savunucularını tatmin etmediğini söyledi.

Rapordaki rakamları da aktaran Biltekin, 2020 yılında en az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 hayvanın yaşam hakkı gaspına, en az 22 milyon 735 bin 267 hayvanın işkenceye, en az 3 milyon 36 bin 175 hayvanın cinsel şiddete ve en az 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 hayvanın da özgürlüğünün kısıtlanmasına maruz bırakıldığının raporlandığını dile getirdi.

Biltekin, bu verilerin tablonun küçük bir kısmı olduğunun altını çizerken, bu haliyle de raporun insanın hayvanlar üzerinde kurduğu tahakkümü ve soykırımı net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Sorular cevapsız kaldı

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Avukat Zeynep Betül Koçaklı, hayvanlar için CHP’nin altı, HDP’nin bir, MHP’nin iki olmak üzere toplam dokuz kanun teklifinin verildiğini ifade etti.

Ayrıca, Koçaklı CHP’nin 18, HDP’nin 10, İYİ PARTİ’nin altı, MHP’nin dört, Saadet Partisi’nin de bir adet olmak üzere toplam 39 soru önergesi verdiğini de kaydetti.

Koçaklı, verilen soru önergelerinden sadece 12’sinin yasal süre içinde cevaplandığını, 17’sinin süresi geçtikten sonra cevaplandığı, 10’una cevap verilmediğini ve verilen yanıtların da çoğunlukla milletvekillerin sorularını cevaplamadığını dile getirdi.

Zeynep Betül Koçaklı, “Belki de bizim asla hayal edemeyeceğimiz hissetme yetilerine sahip olan hayvanları kanunlarla korunan tesislerde hapsetmek, katletmek, türdeşlerinin ölümünü izletmek yasal olsa da asla meşru olamaz” ifadelerini kullandı.

Yasa yine gündemde değil

Hayvan haklarının yasamadaki sürecini anlatan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, tavsiye niteliğindeki Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu’nun önemli maddelerine değindi. Yavuzyılmaz, beş partinin de onayladığı bu raporun direkt yasalaşabileceğini, ancak bu doğrultuda bir adım atılmadığını söyledi.

Yavuzyılmaz; yunus parkları, petshoplar, avcılık, yaban hayatının korunması, fayton, hayvan deneyleri, hayvan kolluğu, belediye bakımevleri, belediyelere bütçe ayrılması, mobil kısırlaştırma, il hayvan koruma kurulları, sokakta yaşayan hayvan sayısının bilinmemesi konularını da gündeme getirdi.

Yasa sürecinde Burak Özgüner’in katkılarına da değinen Yavuzyılmaz, “Çıkacak hayvan hakları yasasını da ona atfediyoruz, onun yasası olacak. Hayatını kurtarabildiğimiz her canlıda Burak yaşayacak” dedi.

‘Eğitim sisteminin bir parçası haline gelmeli’

Dr. Öğr. Üyesi Barika Göncü, yedi yıldır Bilgi Üniversitesi‘nde İnsan-Hayvan Etkileşimi dersi verdiğini hatırlatarak, hayvan haklarının eğitim sisteminin bir parçası haline gelmesi gerektiğini ifade etti:

Bu derste öğrencilerle hayvan hakları ile ilgili görmezden gelinen, görünmez olan noktaları paylaşmaya çalışıyorum. Çocuklar kadar elbette ailelerin de bir eğitim sürecinden geçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bireyler düzeyinde değiştirmek zor ama eğitim sisteminin bir parçası haline gelse değişimler yaşanacağına inanıyorum.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hindistan’da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi karıştırdı

Suçun işlendiği Batı Bengal eyaletindeki protestocular, başbakanın istifasını talep ediyor.

COP29’da Türkiye’yi oyuncu Engin Altan Düzyatan temsil edecek

Oyuncu, Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenecek iklim zirvesi COP29'da eski cumhurbaşkanları ve iklim uzmanlarından oluşturulan Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi'nde Türkiye'yi temsilen görev yapacak.

Dünyanın en büyük su krizi Gazze’de: Suyun miktarında ve kalitesinde büyük sıkıntı var

Askeri saldırılar nedeniyle sivil halkın suya erişiminin nasıl engellendiğinin örneklerinden biri Gazze'de yaşanıyor. Prof. Dr. Vakur Sümer, iklim değişikliğinin etkileri ve İsrail saldırıları nedeniyle dünyada en büyük su krizinin Gazze'de yaşandığını belirtiyor.

Mahkeme ‘Anagold’un menfaatleri, halkın menfaatlerinin önünde tutuldu’ dedi

TMMOB'un davasında, Erzincan, İliç'teki facianın yaşanmasına neden olan Anagold Madencilik'in kayan yığın liçini taşıma faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, şirketin menfaatlerinin halkın menfaatlerinin üzerinde tutulduğunu bildirdi. 

Almanya’da iklim aktivistine hapis cezası

Almanya'da iklim krizine karşı yeterli önlem alınmamasını protesto eylemine katıldığı için yargılanan 65 yaşındaki Son Nesil aktivisti, 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR