Haber HattıManşetSivil Toplum

Hak İhlallerine karşı daha çok ‘ses’

0

Merakla beklenen “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” Bursa’daydı.

Kaos GL Derneği’nin Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 9 ayrı şehirde yapılması planlanan “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” 16 -17 Ocak tarihinde Bursa’da başladı. Bursa’da Nilüfer Belediyesi ve Özgür Renkler LGBTi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte 2 gün boyunca haber yazım teknikleri, ayrımcılık kavramı, ayrımcılığın haberleştirilmesi, İnsan hakları ihlallerinin izlenmesi ve raporlanması konuları üzerinde duruldu. Katılımcılar kendi haberlerini yazma imkanı buldu.

10

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA) ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu”, ilk durağı Bursa’da başladı. Bursa Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinliğin ilk günü Kaosgl.org editörlerinden Yıldız Tar, haber yazma teknikleri, ayrımcılığın haberleştirilmesi bu haberleri yaparken hangi noktalara dikkat edilmeli konusunda bilgi verdi. Eğitimin ikinci oturumunda medyada LGBTİ tarihi ve haber örnekleri üzerinden konuşularak, katılımcılarla uygulamalı haber yazıldı.

“LGBTİ olmak görünmezlik duvarlarına hapsedildiği gibi her alanda yaşanan ayrımcılık da bu görünmezlik duvarının ardına atılıyor.”

Eğitimin ilk ayağını büyüdüğü Bursa’da gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Yıldız Tar;

Yıldız Tar

Yıldız Tar

“LGBTİ olmak görünmezlik duvarlarına hapsedildiği gibi her alanda yaşanan ayrımcılık da bu görünmezlik duvarının ardına atılıyor. Haklarımızı, yaşadığımız hak ihlallerini görünür kılmak, aynı zamanda bir medya örgütü olduğumuz bilinciyle haberciliğin hepimizin yapabileceği bir ‘hikaye anlatıcılığı’ olduğunu göstermek için bu okulu farklı bir çok şehirde gerçekleştirmeye karar verdik. Hedefimiz büyük bir muhabir ağı kurup hak ihlallerini izleme ve raporlama sağlamak ve bu ağ sayesinde daha görünür kılmak” şeklinde konuştu.

Eğitim’in Bursa’daki ikinci gününde insan hakları savunucusu Murat Çekiç ile ayrımcılığın farklı boyutları ve LGBTİ’lere yönelik işkencenin, zalimane, onur kırıcı ve insanlık dışı muamelenin nasıl önlenebileceği üzerine konuşuldu. Örnek hak ihlali vakaları üzerinden olayın nasıl takip edileceği, nasıl raporlanacağı, nerelere başvurulabileceği üzerine uygulamalı atölye gerçekleşti.

Eğitim sonunda muhabir ağına eklenen katılımcılar, bu eğitim sonucunda hak ihlalleri konusunda daha fazla ‘ses’ olacaklarından dolayı umutlu olduklarını ifade ettiler.

Bursa sonrasında Adana, Mersin, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Ankara, Eskişehir, Denizli’de insan haklarının izlenmesi ve hak temelli habercilik atölyeleri ile 150 aktiviste ulaşmayı planlayan dernek, hem farklı şehirlerdeki insan hakları ihlallerinin raporlama ve izleme faaliyetleri ile görünür kılınmasını hem de internet gazetesi KaosGL.org’un gönüllü muhabir ağının genişlemesini hedefliyor.

 

Haber ve Fotoğraflar: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.