ManşetMedya-İnternet

Habertürk vahşeti manşetinde yaşattı

0

Habertürk Gazetesi bugünkü sürmanşetinde, sedyede bıçaklanmış halde yatan bir kadının fotoğrafını yayınladı.

Şiddete dikkat çekmek bahanesi altında, satış arttırmaya yönelik bu hamle tepki çekti. Habertürk gazetesi bugün sürmanşetten “Kadına şiddette son nokta” başlığı ile eşi tarafından sırtından vahşice bıçaklanmış halde olan bir kadının büyük boy fotoğrafına yer verdi. 2 çocuklu http://www.yesilgazete.org/wp-admin/post-new.phpbir anne olan 38 yaşındaki Şefika Etik’in bıçaklanmış haldeki fotoğrafını yayınlaması nedeniyle Habertürk gazetesine tepki yükseliyor.

Habertürk gazetesi yazarları Balçiçek İlter, Umur Talu ve Serdar Ali Çeliker de twitter hesaplarından gazetelerini eleştirdi.

Balçiçek İlter:

Bütün eleştiriler haklı. Olacak şey değil. İki çocuk annesi o fotoğraf, basmışız umarsızca. Bırakın bizi, o çocuklar ne düşünür.

Serdar Ali Çeliker:

Hakikaten çok rahatsız edici bi görüntü oluşmuş. Çocuklarım görmesin diye gazeteyi istem dışı ters çevirdiğimi farkettim.

Umur Talu:

– Biz sizi hiç yazdıklarımızla utandırdık mı?

– Yazdıklarımızla sizi utandırdık mı sorusu, Habertürk’te bu işlere karar veren arkadaşlara sorulmuştu.

– Eğer yazarken, biz sizi utandırmamaya çalışıyorsak, siz bizi, hepimizi niye utandırıyorsunuz?

– Bir kadına şiddeti bütün kadın, erkek ve çocukların üzerine doğru şiddetle çoğaltan arkadaşlar: Yazılarımızla sizi hiç utandırdık mı?

Basın Konseyi inceleme başlattı
Basın Konseyi, Habertürk hakkında re’sen işlem başlattı ve üyeler bu konuyu görüşmek üzere acil toplantıya çağırıldı.

Konsey’in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“07.10.2011 tarihinde Habertürk Gazetesi’nin manşetinde “Kadına Şiddette Son Nokta” başlığı altında aile içi şiddete maruz kalarak, eşi tarafından bıçaklanmış bir kadının yaralı halde ve sedye üzerindeki fotoğrafının hiçbir gizleme veya buzlama yapılmaksızın tüm çıplaklığıyla ve pervasızca yayınlanmış olması kamuoyunda çok ciddi bir infiale yol açmıştır. Basın Konseyi’ni telefon, faks ve e-posta yağmuruna tutan çok sayıda yurttaşımız kadına yönelik şiddeti düşüncesizce manşete taşıyan bu haber ve fotoğraf hakkında şikâyetlerini bildirmişlerdir.

Basın Konseyi kamuoyu gündemine yerleşen ve çok ciddi bir tepki uyandıran bu fotoğraf ve haberle ilgili olarak Basın Meslek İlkeleri yönünden derhal bir inceleme başlatmıştır. Ayrıca konunun sürüncemede kalmaması ve en kısa zamanda karara bağlanabilmesi amacıyla Basın Konseyi Genel Sekreterliği, Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nu bu konuyu tek gündem maddesi olarak görüşmek üzere, acil toplantıya çağırmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.”

TGC Başkanı Orhan Erinç’ten açıklama
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de Habertürk’ün Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni çiğnediğini belirten bir açıklama yaptı:

“Ne yazık ki iki kere iki medyada da her zaman dört etmiyor. Olasıdır ki habercilik adına yapılan tercih hem şiddete uğramış bir kadının özel yaşamına özensiz bir yaklaşım, hem de şiddetin yansıtılması olarak gündeme gelmiştir.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu düşünüyorum.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği durumları saptamıştır. “Sarsıcı durumlarda” gazetecinin doğru davranış kurallarını şöyle belirlemektedir:

“Sarsıcı durumlarda: Üzüntü, sıkıntı, tehlike, yıkım, felaket ya da şok halindeki insanlar söz konusu olduğunda gazetecinin olaya yaklaşımı ve araştırması insani olmalı ve gizliliklere uyularak duygu sömürüsünden kaçınılmalıdır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.