Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) tarafından Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası işbirliği ile Konya’da gerçekleştirilen ‘’Çatılarda Güneş Enerjisi Santrali Uygulama Fırsatları’’ başlıklı seminerin konuşmacıları arasında yer aldı.
Tancan burada yaptığı konuşmada aylık mahsuplaşmaya imkan verecek yönetmelik taslağı üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ve gelecek hafta yayınlanacağını söyledi.
Abdullah Tancan yeni dönemde elektrik tüketiminin olduğu yerde üretim yapılmasına yani çatılara ağırlık verileceğini ve tüketim noktasında üretimleri teşvik etmek istediklerini kaydetti.
Taslak 31 Ekim 2018’de yayınlanmıştı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Yürütülebilecek Faaliyetlere İlişkin Yönetmelik’ taslağını 31 Ekim 2018 günü yayınlamış ve taslak 30 Kasım 2018 tarihine kadar kamuoyu görüşüne açık tutulmuştu.
Taslakta lisanssız elektrik üretim sektörünün uzun zamandır talep ettiği aylık mahsuplaşma sisteminin işleyişi yer almış.
Aynı zamanda elektrik depolamaya yönelik faaliyetler de lisanssız elektrik üretim düzenlemelerine ilk defa girmişti.
Mahsuplaşma ile çatınızda elektrik üretimi önündeki bir engel daha kalkıyor
Geçtiğimiz yılın ilk günlerinde Lisanssız Enerji Yönetmeliği’nde bireysel tüketicilerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ile ilgili olan kısımda bir düzenleme yapılmış idi. Bu düzenleme ilk aşamada kendi evinin çatısında kendi ihtiyacından daha fazla kapasiteli bir santral kurulmasına izin verdi. Bu da tüketimin fazlasını şebekeye satarak, tüketicilerin de üretici pozisyonunda olmalarına izin verdi. Fakat bu fazla üretim ile tüketim arasındaki farkın nasıl mahsuplaşacağı belirlenmemiş idi. “Anlık mahsuplaşma” gibi özellikle tüketici açısından çok zor olan bir düzenleme hakkında özellikle sektör içinden ve de Elektrik Mühendisleri Odaları acil değişiklik talep etti. Bu mahsuplaşmanın özellikle aylık olarak yapılmasının tüketici açısından önemi vurgulandı ve yeni yatırımların da bu şekilde hızlanacağını ifade edildi. Bakanlık bu konuda da bir adım daha atarak, anlık mahsuplaşma yerine aylık mahsuplaşmaya geçeceğini, Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın ağzından deklere etti.
Oral Kaya / Troya Çevre Derneği Başkanı
Aradaki fark ne dersek. Anlık mahsuplaşma özellikle arz ve talep arasındaki farkın olduğu saatlerde, bireysel tüketici aleyhine bir yapı yaratıyor idi. Bunu aylık düzeye çıkardığımızda, tüketici özellikle daha az tüketmeye ve enerji kullanımını daha çok üretimin olduğu saatlere yayarak, daha yüksek satış geliri elde edebilecek.