TürkiyeManşet

Güvenpark saldırısı sanığına 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

0
Ankara‘da 13 Mart 2016’da Kızılay‘daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen terör saldırısıyla ilgili davada karar açıklandı. 36 kişinin hayatını kaybettiği, 344 kişinin de yaralandığı saldırının baş sanığı Suphi Akbaş, 37 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin 276 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Beraatlerini istediler

 
Müzakere arasından sonra Mahkeme Başkanı Azmi Çağatay Bilgin, heyetin kararını açıkladı. Buna göre Suphi Akbaş, “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, terör saldırısında hayatını kaybeden 36 vatandaşa yönelik “kasten öldürmek” suçundan 36 kez ağırlaştırılmış müebbet, saldırıda yaralanan 342 vatandaşa yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 10 bin 260 yıl, “izinsiz patlayıcı madde bulundurmak” suçundan da 16 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
 
Akbaş, toplam 37 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin 276 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
Davanın diğer sanıkları Ferit Ak ile Salih Şahin ise “üye olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edildi. Sanıklar Akbaş ve Ak’ın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, tutuksuz yargılanan Şahin hakkında ise tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı.
 

İlk davada dokuz sanığa ceza

Saldırıya ilişkin açılan ilk davada sekizi tutuklu 55 sanık yargılanmış;  21 Kasım 2018’de  görülen karar duruşmasında sanık Mehmet Veysi Dolaşan da 37 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin 260 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Saldırıyla ilgili iki sanığa da  birer kez ağırlaştırılmış müebbet, altı sanığa ise üç ila 12 yıl arasında hapis cezaları verildi. Dava sürecinde öldüğü anlaşılan üç sanığın dosyasının düşürülmesine hükmeden mahkeme, firari durumdaki örgüt yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 36 sanığın dosyası ayrılmasına hükmetti.

Mahkeme, yedi sanığın ise beraatına karar vermişti. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.