İklim KriziManşet

Guterres: Gelişmiş ülkelerin oyunun kurallarını değiştirme vakti geldi, dünya daha fazla bekleyemez

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kasım ayında gerçekleşecek BM İklim Değişikliği Konferansı (COP27) öncesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa‘da düzenlenen basın toplantısında konuştu.

COP27’ye haftalar kala dünyada iklim krizinin çok net şekilde görüldüğünün altını çizen Guterres, ABD’yi ve Küba’yı vuran Ian Kasırgası‘nı, Avrupa‘da son 500 yılın en sıcak yazının yaşanmasını, Pakistan‘ın üçte birini sular altında bırakan sel felaketini hatıratark şöyle dedi:

“COP27 kritik önemde, ama daha gidecek çok yolumuz var. Açık olalım: G20 hükümetlerinin taahhütleri çok yetersiz ve çok geç kalınmış. En zengin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin eylemleri birbirini tutmuyor.

Mevcut taahhütler ve politikalar, 1, 5 derece hedefine ulaşmak şöyle dursun, küresel sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlama şansımızı da engelliyor.

Ölüm kalım mücadelesi veriyoruz

Küresel sera gazı emisyonlaırnın tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu ve artmaya devam ettiğini vurgulayan Guterres, “Bugün kendi güvenliğimiz için ve yarın hayatta kalabilmek için bir ölüm kalım mücadelesi içindeyiz” dei ve şöyle devam etti:

“Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasında oyunun kurallarını değiştiren bir uzlaşmanın zamanı geldi. Dünya daha fazla bekleyemez.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın dünya çapında iklim eylemlerini ikinci plana attığını da söyleyen BM Genel Sekreteri, iş dünyasındaki en dinamik iklim aktörlerinin, yasalar ve bürokrasiyle engellendiğini ancak fosil yakıtlar etrafında büyüyen özel sektörün taahhütlerinde gerileme olduğunu dile getirdi:

“İklim kriziyle mücadelenin her cephesinde tek çözüm, dayanışma içinde kararlı eylemdir. COP27, G20 liderliğindeki tüm ülkelerin bu mücadelede birlikte olduklarını göstermesinin yeri olacaktır. Bunu göstermenin en iyi yolu Şarm El-Şeyh’te düzenlenecek  COP 27’ye katılmaktır.”

Guterres konuşmasının sonunda dünyanın ‘en üst düzeydeki liderlerini’ COP 27’ye tam olarak katılmaya ve dünyaya, ulusal ve küresel olarak hangi iklim eylemlerini gerçekleştireceklerini anlatmaya çağırdı:

Dünya liderleri, varlıkları ve aktif katılımlarıyla, iklim eyleminin gerçekten olması gerektiği gibi, en büyük küresel öncelik olduğunu gösterebilirler.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.