Dünyaİklim KriziManşet

Guterres, Avusturya’daki konferansta yeni fosil yakıt yatırımlarını eleştirdi: Hayal görüyorsunuz

0

1992’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) anlaşmasının imzalandığı Dünya Zirvesi, 30’uncu yıldönümünde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenleniyor.

Konferansta video mesajı paylaşılan BM Genel Sekreteri António Guterres, “Ukrayna‘daki savaşın şiddetlendirdiği enerji krizi, büyük ekonomilerin fosil yakıt kulanımını tehlikeli bir şekilde ikiye katladığını gördü” dedi ve hükümetlere temiz enerji ‘derhal ve daha agresif bir şekilde’ benimsenmezse gezegen için felaket olacağı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler’in Stockholm İnsan Çevresi Konferansı‘nı düzenlemesinin üzerinden elli yıl geçtiğine dikkat çeken Guterres, “Ancak o zamandan beri çevre konusundaki vaatlerimizin çok azı yerine getirildi” dedi:

“Geçen yıl, küresel  karbondioksit emisyonları, düşmesi gerekirken yüzde 6 arttı. Açık konuşayım: Ulusal iklim vaatlerinin çoğu yeterince iyi değil.

Yenilenebilir enerjiyi “21’inci  yüzyılın barış planı” olarak nitelendiren Guterres, dünyanın “iklim kaosu” ile karşı karşıya olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişte yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapmış olsaydık, şimdi fosil yakıt piyasalarının istikrarsızlığının insafına bu kadar dramatik bir şekilde düşmemeliydik.

Fosil yakıt arama ve üretim altyapısı için yeni fonlar isteyenler hayal görüyor: Bu, sadece savaş, kirlilik ve iklim felaketi belasını daha da besler.”

Bu yılki konferansta, dünyaya ‘barış ve sürdürülebilir bir gelecek için’ umut olduğuna dair güçlü bir sinyal göndermek hedefleniyor.

Ana konular ise Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle yaşanan enerji sorunu ve bağımlılığı azaltmak için fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçilmesinin önemi oldu.

Konferansa Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Başkanı Michael Regan’ın yanı sıra çok sayıda üst düzey davetli katıldı.

Van der Bellen konuşmasında, savaşın fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerjiye geçiş için önemli bir uyarı olduğuna, bu nedenle yenilenebilir enerjiye çok daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkati çekti.

 

Konferansta Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle yaşanan enerji sorununa dikkat çekilerek enerji alanındaki bağımlılığı azaltmak için fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçilmesinin önemi vurgulandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.