YerelManşetSağlık

Günübirlikçiler Salda’yı rahat bırakmıyor: Ciltlerine iyi gelir diye kumsalda çukurlar açtılar

0

Burdur‘un Yeşilova ilçesinde, beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyuyla ”Türkiye’nin Maldivleri” olarak ünlenen Salda Gölü‘ne gelen günübirlik ziyaretçiler, göl kıyısında cilde iyi geldiğini düşünerek derin kil havuzları oluşturdu. Durumun fark edilmesinin ardından kil havuzlarına girişler yasaklandı, oluşturulan çamur havuzlarının etrafı ise yapılan çitlerle çevrildi.

Salda Gölü’nde sürekli görev başında olan Yeşilova İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri; şezlong, şemsiye ve kamp sandalyesi ile buna benzer malzemelerin kullanılmaması, çadır kurulmaması, ateş yakılmaması, şampuan, sabun gibi kozmetik ürünlerinin kullanılmaması, kıyıda çukur oluşturulmaması, çamur banyosu yapılmaması, gölün içinden ve kıyıdan kum ve çamur alınmaması ve sigara içilmemesi uyarılarında bulunuyor.

Silikozis hastalığına yol açıyor

Uzmanlar Salda Gölü’ndeki kumların biyomineralizasyon süreciyle oluştuğunun ve zarar görmeleri halinde geri dönülemez biçimde bozulacağının altını çizerken, kumların özellikle insan sağlığı açısından ciddi risk teşkil ettiği uyarısında da bulunuyor.

Geçen nisanda bölgeye iş makinalarının girdiğinin öğrenilmesi üzerine Yeşil Gazete‘ye konuşan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Erol Kesici kumların çok küçük parçalara ayrılabildiğini ve bu parçaların kolaylıkla akciğer ve solunum yollarını etkileyebileceğini söylemiş, bu durumun insanlarda silikozis hastalığı dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.