ManşetSağlıkYaşam

Günlük atılan adım sayısı önemli: Ancak tek önemli olan bu değil

0

Günde 10 bin adım hedefi, son yıllarda küresel bir norm haline geldi. Ancak bunun sağlık yararı, şaşırtıcı derecede az kanıta dayanıyor.

Son yıllarda bilim insanları, bu popüler sağlık önerisinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını görmek için çalışıyor. Bazı araştırmalar, yaklaşık 6 bin adımdan sonra günlük yürüyüşün sağlığa faydalarının yavaş yavaş azaldığını buldu. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, her ekstra adımın sağlık için önemli olduğunu öne sürüyor.

Yeni bir araştırmaya göre ise dikkate alınması gereken başka bir faktör var: Hız.

Yaklaşık 78 bin 500 katılımcının katıldığı iki yeni araştırma, kişinin yürüme hızının da sağlık yararı için önemli olduğuna dair kanıtlar sunuyor.

Bugüne kadarki en büyük analizlerden birini sunan araştırmacılar, daha hızlı yürüyenlerin de daha iyi sağlık sonuçları belirtileri gösterdiğini buldu.

Biri kanser ve kardiyovasküler hastalıklara, diğeri ise demansa odaklanan araştırmalar iki yıl boyunca giyilebilir izleyicilerle takip edilen ve her biri 40 ila 79 yaş arasındaki yetişkin katılımcılarla gerçekleştirildi. Yedi yıl sonra bu katılımcı topluluğu (kohortlar) tekrar kontrol edildi.

Demans riskini inceleyen araştırmacılar, yürüme yoğunluğu için en uygun sayının, her gün ortalama 30 dakika (ardışık olmak zorunda değil) boyunca dakikada 112 adım olduğunu buldu.

İki araştırma da gün boyunca düzenli olarak daha hızlı veya daha yüksek yoğunlukta yürüyenlerin, daha yavaş yürüyenlere kıyasla daha düşük bunama başlangıcı riski ve tüm nedenlere bağlı ölüm, kanser ve kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Science Alert’ün aktardığna göre Sidney Üniversitesi‘nden fizyolog Emmanuel Stamatakis, “Adım sayısı hesaplama, fitness uygulamalarının artan popülaritesi sayesinde, halk tarafından aktivite seviyelerini izlemek için kolayca anlaşılır ve yaygın olarak yapılır odu , ancak insanlar bu adımlarının hızını nadiren düşünüyor” diyor:

“Bu çalışmalardan elde edilen bulgular, ilk resmi adıma dayalı fiziksel aktivite kılavuzlarında kullanılabilir ve kronik hastalıkları önlemeyi amaçlayan etkili halk sağlığı programlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir.”

Her iki makaleden elde edilen bulgular da, önceki çalışmalara benzer şekilde, gün içinde ne kadar çok adım atılırsa, sağlık sonuçları için o kadar iyi olduğunu gösteriyor.

Daha da iyisi, bir kişinin bu avantajlardan yararlanmak için atması gereken minimum adım sayısı veya ayarlaması gereken minimum bir hız yok gibi görünüyor.

Demans çalışmasında, optimal günlük yürüyüş dozu yaklaşık 9 bin 800 adımda oturdu. Bu eşikte, bunama riskinin yarı yarıya azaldığı görüldü.

Sydney Üniversitesi’nde fiziksel aktiviteler üzerine çalışmalar yürüten Matthew Ahmadi, “Bu çalışmaların boyutu ve kapsamı, günde 10 bin adımın sağlık yararları için en iyi nokta olduğunu ve daha hızlı yürümenin ek faydalarla ilişkili olduğunu gösteren bugüne kadarki en sağlam kanıttır” diyor:

“Daha uzun süreli daha fazla araştırma yapmak, günlük atılan adımın belirli seviyeleri ve yoğunluğuyla ilişkilenen sağlık yararlarına daha fazla ışık tutacaktır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.