İklim ve EnerjiManşet

Güney Kore, hava kirliliğine karşı 60’a yakın kömür santralini geçici olarak durduracak

0

Güney Kore’de Ban ki Moon başkanlığındaki Ulusal İklim Değişikliği ve Hava Kirliliği Konseyi’nin aldığı kısa vadeli hava kirliliği önlemleri kapsamında, ülkedeki 60’a yakın santralin işletmesinin geçici olarak durdurulması gündemde.

Güney Kore’nin eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon başkanlığındaki İklim Değişikliği ve Hava Kalitesi Ulusal Konseyi (NCCA), 30 Eylül’de Devlet Başkanı Moon Jae-in’e yaptığı ‘hava kirliliğine karşı kısa vadeli’ önlem önerisini açıkladı. Ülke halkı için büyük bir şikayet kaynağı olan ve gittikçe artan hava kirliliği ile mücadele için kurulan bir başkanlık danışma organı olan NCCA, aylardır yapılan konsey toplantıları, kamuya açık bir tartışma süreci ve Enerji Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra, Kore’nin 60 kömür enerji ünitesini etkileyecek aşağıdaki önlemleri içeren nihai önerisini sundu:

Geçici kapatma: 3 ay süre ile asgari dokuz, azami 14 kömür santrali birimi ile mart ayında asgari 22 birim, azami 27 kömür santrali kapatılacak. Önerinin hayata geçirilmesi halinde Güney Kore’nin 60’a yakın kömür santrali ünitesinin üçte bir ila yaklaşık yarısı askıya alınacak.

Geçici kısıtlama: Geri kalan 33 ila 46 askıya alınmamış birimin üst sınırı, üretim kapasitelerinin yüzde 80’ini aşmayacak.

Teklif,  Mayıs 2020’de sunulacak orta-uzun vadeli yeni öneri için bir eylem maddesi olarak “kömür azaltma yol haritasının” hazırlanmasını kapsıyor. Alınacak önlemlerin, tek başına yaklaşık 3.500 ton kömür tozunu azaltması bekleniyor. ‘Geçici kapatma’ önlemiyle birlikte de  dört ay içinde tahminen 13 milyon ton sera gazı emisyonunun atmosfere salınması önlenecek.

Başkan Moon, Ban Ki-Moon’a, Konsey’in tavsiyelerini doğrudan politikaya çevireceği konusunda kamuoyu önünde söz vermişti. Bu nedenle de hükümetin söz konusu tavsiyeleri bu aralık ayından itibaren uygulaması muhtemel görünüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.