Güney Asya’daki sel felaketi 24 milyonu etkiledi: Ölü sayısı 800’ü aştı

Güney Asya’da geniş bir coğrafyayı etkileyen seller, korkunç bir tablo ortaya çıkardı. Hindistan, Nepal ve Bangladeş’teki aşırı yağış ve sellerde ölü sayısı 800’e yükseldi. Şiddetli muson yağmurlarının devam ettiği üç ülkede bir milyondan fazla insan evsiz kaldı. Bölgede sellerden 24 milyon kişinin etkilendiği bildirildi.

Hindistan’ın yalnızca Assam eyaletinde birkaç hafta içinde en az 180 insan yaşamını yitirdi. Üç çocuk annesi Lakshmi Das, her yeri kaplayan su nedeniyle sazlık kulübelerin kaybolduğunu, kıyafetlerini bile alamadıklarını söyledi. Hindistan’da Arunachal Pradeş, Bihar, Nagaland ve Manipur eyaletleri de sel altında kaldı. 7 bin köyün suyla kaplandığı Bihar’da can kaybı 253’ten fazla, yarım milyona yakın insan evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Geçmiş senelere göre bu yıl meydana gelen sellerin en kötüsü olduğunu kaydedildi.

Yalnızca Bangladeş’te 5.7 milyon insan felaketten etkilendi. Su seviyesinin sürekli yükseldiği Bangladeş’te ölü sayısı en az 115. Ülke çapında 225 köprü enkaza döndü, 400 bin hektarlık alan sular altında kaldı. Yardım kuruluşları felaketzedelere ulaşmakta güçlük çekiyor. Nepal’de ise resmi açıklamaya göre can kaybı 141’i buldu. Felaketten sağ kurtulmayı başaran binlerce kişi, evlerine döndüklerinde enkaz yığınıyla karşılaştı.

Felaket, yalnızca insanları değil vahşi yaşamı da öldürüyor. Aralarında nesli tükenmekte olan 24 gergedan, 5 fil ve bir kaplanın bulunduğu yaklaşık 225 canlı 12 Ağustos’tan bu yana süren sel felaketinde yaşamını yitirdi.

(Milliyet, Guardian)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR