Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Güney Afrika iklim değişikliği yetkilisi: Kömür endüstrisi hayal görüyor

0

Elektriğinin çoğunu kömürle çalışan santrallerden sağlayan Güney Afrika kesintilerle boğuşurken kömür madencileri ise yüksek fiyatlardan yararlanmak için ürünlerinin daha fazlasını ihraç ediyor.

İklim Değişikliği Komisyonu’nun yönetici direktörü Crispian Olver, dün Johannesburg‘da gerçekleşen kömür ve enerji geçişi konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, “Sektör hayal görüyor ve sektörle ciddi bir konuşma yapmak için gerçekten mücadele ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kömür madencilik şirketleri Seriti Resources ve Menar Resources‘tan yöneticilerle bir araya gelinen panelde Olver “Bizim görüşümüz, kömür piyasasının 2030’larda ve özellikle 2035’ten sonra radikal bir şekilde düşeceği yönünde” dedi:

“Enerji geçişi yakın, ancak temel inkarcılığı aşamazsak sektörle konuşmamız imkansız olacak.”

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da Pazartesi günü ülkenin şimdiye kadarki en kötü enerji kriziyle başa çıkmak için yeni sözler vermiş; elektrik üretimini genişletme, bürokrasiyi azaltma ve yenilenebilir enerji tedarikini artırma sözü vermişti.

Reuters‘ın aktardığına göre, Seriti Resources CEO’su Mike Teke, “iklim inkarcısı değiliz” dedi ve Güney Afrika’nın kamu elektrik kuruluşu Eskom‘un en büyük kömür tedarikçilerinden biri olan Seriti’nin şu anda “çok” kömür ihraç ettiğini söyledi.

Menar Resources genel müdürü Vuslat Bayoğlu, yenilenebilir enerjinin ‘sihirli bir çözüm’ olmadığını ve karbon emisyonlarını en aza indirmenin kömür madencilerinden ziyade Eskom‘a bağlı olduğunu söyledi. Menar şirketi, Avrupa’dan gelen artan kömür talebini  de karşılamaya çalışıyor.

Olver, komisyonun, madencilik merkezi Mpumalanga gibi kömüre bağımlı alanlarda alternatif istihdam yaratılmasını sağlayacak bir “adil geçiş“i yönetmek için kömür endüstrisiyle birlikte çalışmak istediğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı‘na (IEA) göre, artan kömür kullanımı 2021’de enerjiyle ilgili karbondioksit emisyonlarını 2 milyar tonun üzerinde artıran ana faktör oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.