Güney Afrika Cumhuriyeti emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 27 düşürecek

Ülkenin yıllık yaklaşık 480 milyon ton seviyesindeki karbondioksit eşdeğerindeki emisyonunun dokuz yıl içerisinde 350 milyon tona kadar düşürülmesi hedefleniyor.

Afrika kıtasında sera gazı emisyonu en yüksek ülke olan Güney Afrika Cumhuriyeti, 2030 yılına kadar emisyon miktarını yüzde 27 düşürmeyi planladıklarını açıkladı.

Çevre Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, hükümetin, kasım ayında düzenlenmesi öngörülen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP26 öncesinde, daha iddialı bir emisyon azaltma hedefi benimsediği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin yıllık yaklaşık 480 milyon ton seviyesindeki karbondioksit (CO2) eşdeğerindeki emisyonunun dokuz yıl içerisinde 350 milyon tona kadar düşürülmesinin hedeflendiği bildirildi.

Dünyada 12’nci sırada

AA’nın aktardığına göre bu hedefin başarıyla gerçekleşmesi durumunda ülkede 2030 yılında yaklaşık yüzde 27 daha az emisyon olacak.

Küresel Karbon Atlası verilerine göre, Güney Afrika halihazırda dünyada en fazla sera gazı emisyonu gerçekleştiren ülkeler listesinde 12’nci sırada yer alıyor.

Yenilenebilir yatırımları artacak

Enerji üretimini büyük oranda kömürle çalışan termik santrallerden sağlayan Güney Afrika, gelecek yıllarda enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı planlıyor.

Ülkenin ulusal enerji firması Eskom ağustos ayında, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji projelerine yaklaşık 7,2 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını açıklamıştı.

Petrol şirketlerinden adım

Güney Afrika’nın yakıt ve kimyasal üreticisi Sasol şirketi ise geçtiğimiz gün 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak için daha önce yüzde 10 olan emisyon azaltma hedefini yüzde 30’a yükselttiğini açıklamıştı.

Reuters’ın haberine göre şirket daha önce 2030 yılında 57,5 milyon tona düşürmek istediği emisyonlarını 44,73 milyon tona düşürecek. Şirketin şu an sebep olduğu karbondioksit eşdeğeri emisyon 63,9 milyon ton.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR