Bilim-TeknolojiManşet

Güneş sistemimizin Neptün büyüklüğündeki yeni gezegeni ‘Phattie’

0
Keşif, Astronomi Profesörü Mike Brown öncülüğünde gerçekleşti. (Reuters)

Dünya 9’uncu gezegen heyecanını yaşıyor. ‘Phattie’, masa başında (matematikle) bulunan 2’nci gezegen olarak tarihe geçmek üzere.

California Teknoloji Enstitüsü’ndeki gökbilimciler Güneş Sistemi dışında Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde yeni bir gezegenin varlığına dair çok güçlü veriler elde etti.

Keşif, Astronomi Profesörü Mike Brown öncülüğünde gerçekleşti. (Reuters)

Keşif, Astronomi Profesörü Mike Brown öncülüğünde gerçekleşti. (Reuters)

Gözlemsel kanıtlara henüz ulaşılamadı ancak matematiksel veriler X Gezegeni’nin -çekim denklemlerine göre- orada olması gerektiğini söylüyor.

Popular Science’ın haberine göre gözlemler çoktan başladı. Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının tepesinde bulunan dünyanın en güçlü teleskopuyla uzaydaki her hareket takip ediliyor.

Bilim insanları, eldeki güçlü kanıtlara rağmen gezegenin bulunmasının beş ila 15 yıl arası sürebileceğini belirtiyor. Ancak beklemeye değer. Çünkü gözlemsel kanıtlar da elde edildiğinde tam 150 yıl aradan sonra ilk kez Güneş Sistemi’nde bir gezegen keşfedilmiş olacak.

Araştırmanın, 10 yıl önce Plüton’un ‘cüce gezegen’ sınıfına sokulmasıyla sonuçlanan keşifleriyle ün kazanan gökbilimci Mike Brown’un liderliğinde yürütüldüğü belirtildi.

Brown, antik dönemlerden günümüze değin Güneş Sistemi’nde iki gerçek gezegenin keşfedildiğini hatırlatarak, 9’uncu gezegenin bu bağlamda 3’üncüsü olacağını söyledi.

Dokuzuncu gezegen adayına geçici olarak ‘Phattie’ ismi verildi.

 

(Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.