EnerjiManşet

Güneş enerjisini depolamak için yeni yöntem: Kayalar, batarya işlevi görebilir

0

Bilim insanları, Güneş enerjisini kayalarda depolamanın ve ısıyı elektriğe dönüştürmenin bir yolunu keşfetti.

Tanzanyalı bir araştırma ekibi, “konsantre güneş enerjisi” adını verdikleri yeni bir yaklaşımla, bazı granit ve sabun taşlarının güneş ısısını ilkel bir pil olarak yüksek yoğunlukta ısı depolayabileceği bir yöntem geliştirdi.

The İndependent’in aktardığına göre, söz konusu termal enerji depolama, artık parlamadığında bile Güneş’ten enerji depolamanın ve toplamanın düşük maliyetli bir yolu olarak sunuluyor.

Geçen yıl, İsveç ve Çin‘den bilim insanları , termoelektrik jeneratör görevi gören ultra ince bir çip kullanarak güneş enerjisini yaklaşık yirmi yıl boyunca depolamanın bir yolunu bulmuştu.

Amerikan Kimya Derneği tarafından yayınlanan ‘Konsantre Güneş Enerjisi Üretimi ve Güneş Kurutma Teknolojisi için Enerji Depolama Malzemeleri Olarak Sabuntaşı ve Granit Kayalarının Deneysel İncelenmesi’ başlıklı detaylandırılan bu yeni sistem teknik olarak elektroniğe entegre edilebiliyor olmasına karşın geniş ölçekte uygulaması hala çok maliyetli olsa da araştırmacılar aksini düşünüyor. Onlara göre, granit ve sabuntaşı örnekleri, güneş enerjisini depolamak için düşük maliyetli ve kolayca bulunabilen bir yöntem sunuyor.

‘Yakalanan ısı depolanıp kaynatılıyor’

Araştırmacılar, bulgularını özetleyen makalede şunları yazdı:

“Kayaları bir depolama ortamı olarak kullanmak, kayaların bolluğu ve düşük maliyeti nedeniyle karşılanabilirlik potansiyeli sunuyor. Bir hava-kaya yatağı, düşük yatırım maliyetine, yüksek güvenilirliğe ve verimliliğe sahiptir, çevre dostudur ve ısı dönüştürücülerin kullanılmasını gerektirmez.”

Kaya yatağı, 600 °C’ye kadar güneş enerjisi termal enerjisini yakalıyor ve topluyor. Bulunan yeni yöntemde bu enerji daha sonra sıvıyı kaynatıp buhar haline getirerek elektrik üretmek üzere bir jeneratör türbinine güç sağlamak için kullanılıyor.

Diğer termal enerji depolama sistemleri, tuz ve suya odaklanırken Eindhoven Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar geçen yıl, geniş ölçekte çalışabileceğini iddia ettikleri bir ısı bataryasını tanıtmıştı. Bu da Güneş’ten ısı elde etmek yerine endüstriyel uygulamalardaki atık ısıyı topluyordu.

Bu çalışmada görev alan bilim insanları, “Potansiyel harika olsa da, bunu başaramayan birçok büyük potansiyel teknolojiyi de gördük. Bu yüzden ayaklarımızı yere basacağız ve her seferinde bir adım atacağız” demişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.