EnerjiManşet

Güneş enerjisi ile devr-i alem: Solar Impulse 2

0
Resme aldanmayın, dev gibi bir uçak bu.

Sizler bu yazıyı okurken Solar Impulse 2, Abu Dabi’ye inmiş ve güneş enerjisi ile gerçekleştirilmiş ilk devr-i alemi tamamlamış olacak. Dünya çevresinde her gün binlerce uçak uçarken neden bu önemli diye sorabilirsiniz. Çünkü bu uçak havada kalmak için ne fosil yakıtlara bağımlılık duyuyor, ne de egzoz gazları salıyor.

Resme aldanmayın, dev gibi bir uçak bu.

Resme aldanmayın, dev gibi bir uçak bu.

Biraz hatırlamakta fayda var. Nereden nereye gelindi acaba.

Bertrand Piccard ve André Borschberg’in pilotajını yaptığı Solar Impulse 2’nin hikayesi tabii ki dün başlamış değil. Burada size güneş enerjili uçuşların tarihini anlatarak canınızı sıkmak istemem ancak ilk güneş enerjili uçuşun 1975’te gerçekleştiğini not düşelim.

Solar Impulse fikrinin ilk ortaya çıktığı zaman 2003 yılı. İlk uçuş ise 2009 yılında gerçekleşmiş durumda. Süre yanıltmasın, havacılık açısından bu zamanlar son derece makul. Hele bir kimsenin daha önce yapmadığı bir şey deniyorsanız. Ardından 2011 – 2012 arasında Avrupa ve Afrika’ya test uçuşları gerçekleştiren ekip 2013’te ABD’yi boydan boya geçmeyi başardı. Fakat güneş enerjisi ile çalışan bir hava taşıtının iddiası bundan büyük olmalıdır. Sonuçta gezegendeki neredeyse tüm enerjinin kaynağı olan güneşi yakıt olarak kullanan bir taşıttan bahsediyoruz. Sonuç gezenin henüz bu yolla terk edemediğimiz için onun çevresinde dolaşmak oluyor.

Devr-i alemine 9 Mart’ta başlayan Solar Impulse 2 ekibi 17 ayakta gerçekleştirdikleri uçuşlarında yaklaşık 42,000 km yol kat ettiler. Tüm yolculuk boyunca havada kalınan süre ise 560 saatten çok. Tabii ki azami sürati 140 km/saat olan bir hava taşıtıyla öyle tek seferde bu yolculuğu gerçekleştirmek hayal ancak bu girişim sistemin farklı hava koşullarında gece ve gündüz güvenilir olduğunu kanıtladığı için çok önemli. Havacılıkta güvenilebilirlik önemlidir. Tabii ki bu yolculuk boyunca birçok rekor kırıldığını ve türlü talihsizliklerin de çıktığını belirtmeye gerek yok sanırım.

solar-impulse-route

Bu uçuş gezegende gerçekleştirilen ilk örneği olmasının yanı sıra, hava taşının güvertesinde yer alan akıllı enerji sistemleri, enerji verimli elektrik motorlar, ultra hafif malzemeler, enerji yoğun bataryalar gibi birçok çevre dostu teknolojiyi de barındırması açısından da önemli. Bu yönleriyle uçan bir laboratuvar olarak da nitelendirilebilecek Solar Impulse 2, karbon canavarı mevcut havacılık için umut vadetmekte.

Ekibin internet sitesini paylaşmazsam ayıp etmiş olurum. http://www.solarimpulse.com/

 

Haber: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.