EnerjiManşet

Güneş en ucuz enerji kaynağı olma yolunda

0

Yasal düzenlemeler istikrarlı bir şekilde sürdüğü takdirde dünyanın güneşli bölgelerinde güneş enerjisinin 2025 yılına kadar kömür ve gazdan daha ucuz bir enerji kaynağı olması öngörülüyor.fotovoltaik enerji

Bir kaç yıl içinde güneş enerjisi santrallerinin dünyanın bir çok bölgesinde en ucuz enerjiyi sağlaması bekleniyor. Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems  tarafından yapılan bir çalışmaya göre enerji üretim maliyetlerinin 2025’e kadar  orta ve güney Avrupa’da kwsaat olarak 4 – 6 cent, 2050 yılına kadar 2 – 4 cent düşeceği açıklandı. Çalışma güneş enerjisi tekonolojileri konusunda son derece muhafazakar  tahminleri esas alıyor. Teknolojide çıkabilecek yenilikler enerji maliyetlerinin daha da düşmesine yardımcı olabilir.

Güneş enerjisi hâlihazırda maliyet açısından avantajlı: Bol güneşli çöl ülkesi Dubai’de uzun dönemli bir anlaşma kwsaat olarak 5 cent üzerinden yapıldı, Almanya’da ise büyük güneş santralleri kw saati 9 centten enerji sağlıyor. Karşılaştırmak için yeni nesil kömür ve gaz santrallerinde  elektrik kw saat maliyeti  5- 10 cent, nükleer santrallerden ise 11 centten satılıyor.

Çalışmayı destekleyen Alman think -tank kuruluşu Agora Energiewende’nin yöneticisi Dr. Patrick Graichen sonuçların uzmanların beklentisinden çok daha hızlı bir ucuzlamayı gösterdiğini söylüyor. Dr. Graichen geleceğe yönelik tahminlerin yeniden gözden geçirilmesini ve enerji politikalarının buna göre yapılmasını öneriyor. Önceleri enerji sepetinin içinde güneşe çok az yer verildiğini belirten Dr. Graichen gelecekte güneşin rüzgarla birlikte çok daha önemli bir rol oynayacağını ve küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunacağını belirtiyor.

Çalışmanın gösterdiği bir diğer sonuç ise fotovoltaik santrallerin ilk kuruluş maliyetleri göz önüne alındığında güneş enerjisi üretim maliyetlerinin finansman ve mevzuat  konularıyla yakından ilişkili oluşu. Mevzuat zorlamaları ve yüksek faizler nedeniyle enerji maliyetlerinin %50’ye kadar artabileceği ileri sürülüyor. Sorunun çözümünün siyasi karar vericilerde olduğunu belirten Dr. Graichen ucuz ve temiz güneş enerjisi için mevzuat ve elverişli finansman sağlanması gerektiğini söylüyor.

 

Yeşil Gazete

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.