EkonomiManşetTürkiye

Gün geçtikçe daha fakir: Dolar/TL kuru 9,85’i gördü

0

Merkez Bankası‘nın piyasa beklentisinin aksine faiz indirme kararı almasıyla birlikte düşüşünü hızlandıran ve cuma gününü 9,60 liradan kapatan dolar, yeni haftaya da yükselişle başladı.

Pazartesi günü Asya piyasalarında işlemlerin başlamasından kısa süre sonra Dolar/TL kuru 9,85’i aşarak yeni bir rekor kırdı. Dolar, İstanbul serbest piyasada 9,75 liradan açılış yaptı ancak saat 09.40 itibariyle 9,80 liraya yükseldi.

Büyükelçi kararı etkili oldu

Merkez Bankası’nın yüzde 18’den yüzde 16’ya çektiği politika faizi kararının yanısıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala‘nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçinin istenmeyen kişi ilan edeceğini açıklaması da döviz kurları üzerinde etkili oldu.

Erdoğan, büyükelçilerin “istenmeyen kişi” ilan edilmeleri için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini belirterek “Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim. Bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler” demişti.

‘Açıklamanın hafta sonu olması şans’

ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Institute’tan Soner Cağaptay, Erdoğan’ın bu açıklamayı piyasaların kapalı olduğu cumartesi gününde yapmasının Türk ekonomisi için büyük bir şans olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta 11,25’i gören Euro/TL kuru ise 11,46’ya ulaşarak rekor tazeledi. Geçtiğimiz pazartesi günü 851 lira olan çeyrek altın 929 liraya yükseldi. Gram altın 566liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise 1797 dolar.

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.